Лайм

Рецепти пісних салатів на Святвечір перед Різдвом: приготувати можна не тільки вінегрет

На замітку господині

Різдво Христове за новим церковним календарем Україна відзначала 25 грудня. Проте деякі віряни бажають зустрічати свято за старим стилем – 7 січня. Для цих українців Святий вечір настане 6 січня. Традиційно напередодні Різдва готують 12 пісних страв на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Розповідаємо, які пісні салати на Святвечір можна поставити на святковий стіл.

Читайте також: Коли почали святкувати Різдво? Історія і цікаві факти про свято.

Салат з буряка з червоною квасолею

Інгредієнти: буряк (200 г), яйця (2 шт.), червона квасоля (200 г), маринована цибуля (75 г).

Інгредієнти для маринаду для цибулі: тепла вода (100 мл), яблучний оцет (25 мл), суміш мелених перців (0,5 ч. л), лавровий лист (1 шт.).

Приготування:

Для приготування такого салату спочатку необхідно замаринувати цибулю. Очищаємо її від лушпиння, нарізаємо і заливаємо спочатку окропом. Через 1-2 хвилини зливаємо його та заливаємо маринадом: у теплу воду виливаємо оцет, додаємо суміш перців та лавровий лист. Маринуємо цибулю приблизно 30 хвилин.

Буряк відварюємо 1-1,5 години або запікаємо у духовці. Потім ріжемо середнім кубиком.

Яйця викладаємо в каструлю, заливаємо водою і відварюємо до готовності. Чекаємо, доки вони охолонуть, чистимо і нарізаємо кубиком.

Квасолю відварюємо або можна взяти готову консервовану.

Змішуємо всі інгредієнти у салатнику. Заправити можна соусом на основі майонезу або сметани, гірчиці та суміші перців.

Фото: instagram.com/culinaryastherapy

Салат з квасолею та печінкою тріски

Інгредієнти: консервована квасоля (50 г), печінка тріски (50 г), огірок (90 г), яйце (1 шт.), сметана 10% (15 г), гірчиця (0,5 ч. л.), зелень.

Приготування:

Для такої страви на Святвечір заздалегідь відварюємо вкруту яйця – 10 хвилин після закипання води. Потім заливаємо цю воду та заливаємо їх холодною. Очищаємо від шкаралупи та нарізаємо їх кубиком.

Огірок промиваємо у проточній воді та нарізаємо півкільцями.

З консервованої квасолі та печінки тріски зливаємо зайву рідину. Зелень промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася волога. Подрібнюємо ножем.

Викладаємо всі підготовлені інгредієнти та заправляємо сметаною та гірчицею.

Читайте також: Кутя на вікні і свічка на столі: народні українські традиції на Святвечір перед Різдвом.

Фото: instagram.com/sergeevnagalichka

Салат із квасолі з червоною цибулею та руколою

Інгредієнти: консервована квасоля (400 г), лимон (1 шт.), часник (2 зубчики), оливкова олія (50 мл), руккола (100 г), кислий сир або фета (200 г), червона цибуля (50 г) .

Приготування:

Для приготування такого салату на Різдво консервовану квасолю дістаємо з банки і споліскуємо під холодною водою.

Рукколу промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники на декілька хвилин. Фету нарізаємо невеликими шматочками.

Часник очищаємо та пропускаємо через прес. З лимона вичавлюємо сік.

Червону цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, нарізаємо півкільцями.

Змішуємо всі інгредієнти в салатнику та заправляємо оливковою олією та соком лимона, перчимо та солимо за смаком.

Фото: instagram.com/annas_tasty_blog

Дізнайтеся також, як готувати кутю на Різдво: смачні рецепти з пшениці, перлової крупи, булгуру та рису.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні