Лайм

Вечеря на Різдво: рецепт калача з маком, який носять хрещеним разом із кутею

Традиційна випічка на свято

На Святий вечір перед Різдвом на столі має бути 12 пісних страв. У традиціях також беруть участь різдвяні калачі - круглі обрядові хліби із білого пшеничного борошна на молоці із додаванням яєць. Їх випікають спеціально для дітей, які понесуть вечерю до дідусів та бабусь, хресним батькам. Приготувати калач на Різдво зовсім не складно, як може здатися. theLime поділиться простим рецептом.

Інгредієнти для калача: борошно (325-350 г), молоко (150 мл), невелике яйце (1 шт.), вершкове масло (30 г), цукор (40 г), ванільний цукор (8 г), сметана 20% (50 г), сіль (1/2 ч.л.), пресовані дріжджі (15 г) або сухі (5 г), родзинки, мак.

Інгредієнти для змащування випічки: яйце (1 шт.), молоко (1 ст.л.).

Читайте також: Як приготувати найсмачніші пампухи на Святвечір: традиційний рецепт.

Фото: Getty Images

Приготування:

У теплому молоці розчиніть дріжджі та поставте убік.

Тим часом у миску розбийте яйце, насипте цукор, ванільний цукор і збийте міксером або вінчиком до утворення піни. Влийте дріжджовий розчин і добре перемішайте, доки цукор не розчиниться. Додайте сметану і знову добре перемішайте.

Борошно змішайте із сіллю і поступово всипте в миску. Кількість борошная регулюйте самі, тісто має вийти м'яке та липке. Ретельно вимішайте, доки не почне відставати від стінок.

Потім по шматочку додайте розм'якшене вершкове масло і вимісіть тісто до гладкості. Наприкінці перекладіть тісто на стіл, припилений борошном, і домішайте його.

Готове тісто перекладіть чисту миску, попередньо змащену олією. Накрийте харчовою плівкою та залиште на столі на 1,5 години.

Після чого розділіть тісто на дві частини, сформуйте колобки та залиште ще на 15 хвилин.

Стіл присипте борошном і розкотіть кулю тіста в пласт 3-5 мм. Зверху викладіть родзинки і скачайте в джгут. Краї защипніть. Те саме зробіть з другим колобком тіста.

Читайте також: Як приготувати смачну кутю на Різдво: рецепт з товченої пшениці.

Ці рулети прокатайте по столу, щоб подовжити, присипте борошном і переплетіть між собою. З'єднайте у калач.

Дно форми застеліть пергаментним папером, борти змастіть вершковим маслом. Викладіть калач, накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште на 1 годину.

Перед тим як поставити випічку в духовку, змастіть яйцем, збитим з молоком. Посипте маком.

Випікайте різдвяний калач за температури 190 градусів приблизно 40 хвилин. Час залежить від особливостей духовки. Якщо верх підрум'яниться швидше, накрийте пергаментом або фольгою.

Фото: instagram.com/infomama.artsyz

Новини партнерів

Читайте також

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки

На сонці чи в тіні: де краще садити баклажани, щоб мати великий врожай

Як правильно визначити оптимальне місце для висадки баклажанів на городі, в чому переваги та ризики вирощування в тіні та на сонці

Як приготувати млинці з м'ясною начинкою і соусом бешамель: простий рецепт

Млинці з м'ясною начинкою, запечені в духовці під соусом бешамель - смачна та ситна страва для всієї родини