Лайм

Найшвидший варіант на Святвечір: як приготувати смачну кутю з рису

Знадобиться зовсім небагато часу та зусиль

Кутя – традиційна обрядова страва, яку прийнято куштувати першою на Святий Вечір та Різдво. Варіантів її приготування можна знайти безліч, і сьогодні розповімо про один із можливих способів. Для приготування куті за цим рецептом знадобиться рис, мед, родзинки, горіхи та ще кілька компонентів.

Інгредієнти: рис довгозернистий – 100 г, мак – 30 г, ліщина – 30 г, волоський горіх – 50 г, мед квітковий – 60 г, вишня сушена або родзинки – 30 г. Компоненти вказані для приготування 4 порцій.

Фото: pinterest

Приготування: мак заливаємо окропом і залишаємо настоятися на 10-15 хвилин. Рис промиваємо у холодній чистій воді та ставимо на вогонь варитися без кришки близько 7-8 хвилин. Рис важливо не переварити. Готовий рис відкидаємо на сито.

Читайте на тему: Вечеря на Різдво: рецепт калача з маком, який носять хрещеним разом із кутею.

З маку зливаємо воду та розтирараємо його у ступці. Можна перетерти у блендері. Горішки кілька хвилин обсмажуємо на сковорідці, навіть якщо ви купили їх вже обсмаженими. Даємо їм охолонути та подрібнюємо ножем.

Квітковий мед змішуємо із 3 ст л ложками теплої води. Відціджений рис заправляємо всіма вказаними компонентами (горішки, родзинки і т.д), добре перемішуємо та подаємо на стіл. Смачного!

Фото: pinterest

Читайте також: Як приготувати на Різдво традиційний узвар: простий рецепт.

Згідно з традицією, після завершення трапези мисочку з кутею, хліб, узвар чи воду та кілька ложок лишають на столі, аби душі померлих родичів могли прийти на вечерю. Також на тарілку кладуть кілька ложок куті, окраєць хліба та склянку з водою і лишають на покуті. Покуть - це місце в домі, де висіли ікони, вишиті рушники, зазвичай знаходилось по діагоналі від печі.

І навіть якщо в сучасних квартирах немає печі та покуті, ймовірно, вам вдасться знайти місце на кухні чи кімнаті, яке буде затишним, красивим і чистим. Або ж таку тарілку з кутею, якщо ви хочете вшанувати своїх предків, можна поставити на підвіконні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні