Лайм

Як приготувати найсмачнішу багату кутю з вершками на Щедрий вечір: простий рецепт

Запам'ятайте цей простий рецепт

13 січня в Україні відзначають Маланку чи Щедрий вечір – народне та церковне свято напередодні Старого Нового року. У церквах проводять Богослужіння і дякують Богу за отримані блага, а ввечері господині готують святкову вечерю та щедру або, як її ще називають, багату кутю. theLime ділиться простим рецептом такої обрядової страви.

Інгредієнти: пшениця або овес або перлова крупа (450 г), сіль (1 ч. л.), родзинки (100 г), курага (100 г), журавлина (40 г), волоські горіхи (100 г), мак (150) г), мед (за смаком), вершки 10% (500 мл), кип'ячена вода охолоджена (500 мл).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Для приготування щедрої куті беремо будь-яку крупу або мікс. Промиваємо її 2-3 рази і замочуємо на 2 години (відповідно до рекомендацій щодо приготування конкретного зерна).

Ставимо на плиту каструлю з водою, солимо її і чекаємо, поки вона закипить. Висипаємо в киплячу воду крупу і варимо на слабкому вогні приблизно 30 хвилин або до готовності (це можна уточнити на упаковці з крупою). Потім чекаємо, поки вона охолоне, розподіляємо на декілька порцій.

Кожен вид сухофрукту та мак висипаємо в окремі піали та заливаємо окропом – залишаємо у такому вигляді на 10-15 хвилин. Потім зливаємо воду і викладаємо їх на паперові рушники. Курагу та чорнослив можна порізати ножем на акуратні шматочки.

З маку зливаємо воду і подрібнюємо його у ступці або блендері до появи макового молочка.

Горіхи обсмажуємо на сухій сковороді без олії. Потім трохи подрібнюємо їх ножем.

Читайте також: Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво дав 4 рецепти смачної куті на Щедрий вечір.

Заздалегідь кип'ятимо воду для подачі куті та чекаємо, поки вона охолоне.

Коли всі інгредієнти готові, ми починаємо змішувати.

У глибоку ємність викладаємо невелику кількість каші. Додаємо половину всіх сухофруктів, третину маку, 2-3 ч. л. меду. Виливаємо 250 мл води та 250 мл вершків. Акуратно перемішуємо.

Змішувати всі інгредієнти краще за декілька годин до подачі, щоб кутя зі вершками настоялося. Якщо за ніч вона ввібрала всю рідину, просто додаємо нову порцію холодної кип'яченої води та вершків.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги