Лайм

Велике церковне свято Стрітення Господнього відзначають 15 лютого: що воно означає

Історія свята та головні традиції

15 лютого в Україні відзначатимуть Стрітення Господнє за Юліанським календарем (за Григоріанським календарем - 2 лютого). Це одне з дванадцяти великих свят, присвячених Христу.

Стрітення відзначають на 40-й день після народження Ісуса Христа. Цього дня Марія та Йосип принесли до єрусалимського храму Немовля.

Читайте також: Церковний календар на лютий 2023: найважливіші свята та дата початку Великоднього посту.

Фото: Wikipedia

За законом, описаним у Старому Завіті, жінка, яка народила хлопчика, 40 днів (а дівчинку - 80 днів), була ритуально нечистою. Після проходження цього часу для очищення кожна мати мала принести до святині голуба чи горлицю – як жертву очищення від гріхів.

На виконання Закону Матір Божа з Йосипом і принесли маленького Ісуса до храму, а для жертви - двох голубів. Там їх зустрів старець Симеон, який чекав на зустріч з Господом багато років.

Згідно з Євангелією, Симеон був праведником, який засумнівався в словах пророка Ісаї, що Спаситель народиться від Діви. Тоді до нього з'явився Святий Дух і сповістив, він не помре, доки на власні очі не побачить виконання цього пророцтва. Цього дня старець прийшов до храму і взяв маленького Ісуса на руки. Перед смертю Симеон сповістив, що Немовля, якого йому нарешті судилося побачити, вийде "на служіння спасіння людей".

Таким чином, Стрітення, що в перекладі означає "зустріч", - це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом, зустріч Старого та Нового Завітів.

Стрітення Господнє: традиції

На свято Стрітення Господнє існує традиція освячувати у храмах свічки. Їх зберігають вдома протягом року в покуті біля ікони. Згідно з повір'ям, такі свічки мають особливу силу і оберігають дім від бурі, зливи або смерчу, а членів сім'ї - від "злого ока" та хвороб.

Також цілющу силу має вода, освячена цього дня. Стрітенську воду збирали з бурульок і додавали до звичайної води. Вважається, що така вода лікує від багатьох хвороб і напастей:

  • лікує рани та внутрішні захворювання;
  • рятує від пристріту;
  • нею кропили воїнів перед боєм і чумаків перед походом;
  • бджолярі окропляли нею вулики на початку сезону;
  • господарі окропляли худобу під час першого вигону на пасовище.

Фото: Pixabay

На Стрітення Господнє віруючі читають молитви про здоров'я рідних та близьких, про зцілення та прославлення Господа Бога.

Читайте також: На щастя та удачу: потужні молитви на Стрітення Господнє.

Стрітення Господнє: прикмети

У народі Стрітення пов'язують із зустріччю зими та літа. Казали, що "в цей день зима літо зустрічає, заморозити його хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє".

Наші пращури у цей жень спостерігали за погодою:

  • ясна та тиха погода віщує хороший урожай та роїння бджіл;
  • вітер – погана ознака;
  • відлига - чекай пізньої весни;
  • як на Стрітення півень нап'ється води з калюжі, то жди ще стужі (як нап'ється півень води, то набереться господар біди).

Фото: Pixabay

  • Раніше ми розповідали про велике церковне свято Трьох Святителів. Дізнайтеся, які існують традиції та заборони цього дня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їм завжди не щастить: які знаки Зодіаку притягують до себе невдачі і проблеми

Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, які притягують невдачі - Овен, Скорпіон, Козеріг, Риби, Стрілець

Сезон в розпалі: готуємо смачний весняний пиріг з ревеню за рецептом Лілії Цвіт

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну шарлотку з ревенем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину чи гостей

Цибуля дасть хороший врожай: як зробити добриво для її підживлення

Які добрива необхідні цибулі для активного росту, а також для захисту від поширених хвороб, як їх приготувати та вносити