22 березня - свято Сорока святих, також відомих як 40 Севастійських мучеників. Традиційно цього дня господині готували випічку у вигляді птахів - жайворонків. Простим та пісним рецептом цього частування ділимося з вами.
Інгредієнти: 3 склянки борошна, 1 склянка води, півсклянки цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка ванільного цукру, 20 г живих дріжджів, третина склянки рослинної олії, родзинки - за смаком.
Приготування:
Дріжджі розводимо із цукром та сіллю, заливаємо водою та перемішуємо. У цю суміш просіюємо борошно і замішуємо пісне тісто.
У тісто додаємо олію і продовжуємо вимішувати доти, доки воно не перестане липнути до рук.
Залишаємо готове тісто в мисці під рушником на півгодини. Коли воно підніметься, ще раз його обминаємо.
Читайте також: Тісто не повинно бути рідким: як спекти вдалі паски на свято Великодня-2023.
Ділимо тісто на кульки однакового розміру, розкочуємо в ковбаски довжиною близько 15 см і зав'язуємо у вузлик у формі пташки. Як це зробити - показано у відео .
Готову пташку прикрашаємо - витягуємо дзьоб, в якості вічок використовуємо родзинки.
Викладаємо жайворонків на пергамент і через 15 хвилин ставимо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Готову випічку змащуємо пензликом, злегка змоченим олією, щоб вони виглядали блискучими та красивими.
- Раніше ми ділилися рецептом солодких жайворонків із медом.