Чиста кухня - предмет особливої гордості багатьох господинь та господарів. Однак є місця та предмети, про очищення яких забувають навіть найохайніші люди. Дослідження, опубліковане в Journal of Food Protection, показало, що найбільше мікробів ховається в несподіваному місці - на ваших баночках для спецій.
Метою роботи було визначити рівень перехресного забруднення різних кухонних поверхонь. Команда Університету Північної Кароліни попросила 371 учасника приготувати обід, що складався з котлет та салату. Щоб відстежити переміщення патогену, дослідники ввели в м'ясо бактеріофаг під назвою MS2, який не становить небезпеки для людини.
Після того, як страви були готові, дослідники брали мазки з кухонного начиння та поверхонь, щоб перевірити наявність MS2. Виявилося, що найбільш забрудненими об'єктами були контейнери для спецій – бактерії знайшли на 48% зразків.
Читайте також: Які засоби побутової хімії не можна змішувати під час прибирання: важливе нагадування.
Другими за ступенем забруднення виявилися обробні дошки, а третє місце дісталося кришкам відер для сміття. Згідно з дослідженням, ручки кранів були найменш забрудненим об'єктом.
"Ми були здивовані, тому що раніше не бачили доказів забруднення контейнерів для спецій, - йдеться у прес-релізі команди. - Більшість досліджень перехресного забруднення кухонних поверхонь через поводження з сирим м'ясом або продуктами з птиці були зосереджені на кухонних обробних дошках або кранів і нехтували такими поверхнями, як контейнери для спецій, кришки сміттєвих баків та інше кухонне начиння".
- Дізнайтеся, як почистити дошку для нарізки від плісняви та запаху: простий спосіб без хімії.
- Раніше ми розповідали, як почистити виделки між зубцями від липкого жиру.