Лайм

Картопляне лушпиння - сильне добриво: для яких рослин воно підходить

Органічне добриво для підвищення врожайності

Для підживлення рослин досвідчені городники часто використовують натуральні добрива, такі як дріжджі, цибулеве лушпиння, яєчна шкаралупа, чайна заварка, настої трав тощо. У цьому матеріалі розповімо про картопляні очистки, які не тільки насичують городні культури поживними речовинами, а й захищають рослини від жуків, равликів та інших шкідників.

Картопляне лушпиння як добриво часто використовуються в екологічному землеробстві. Воно містить крохмаль, калій, глюкозу, органічні кислоти, мінеральні солі та багато інших корисних мікроелементів.

Фото: unsplash.com

Для яких рослин використовуються картопляні очистки

  • баштанні культури (кавун, диня, гарбуз);
  • полуниця;
  • малина;
  • смородина;
  • баклажани;
  • томати;
  • болгарський перець;
  • печериці та інші гриби;
  • кімнатні рослини.

Як зробити добриво з картопляного лушпиння

Картопляне лушпиння не можна використовувати в чистому вигляді. Процеси гниття у свіжій сировині спричинять появу шкідників та гризунів, а також спровокують розвиток фітофторозу. Щоби підживити рослини очистками з картоплі, їх потрібно підготувати. Найпопулярніші способи: настоювання, заморожування, висушування, приготування борошна.

Настоювання

Помістіть очистки в ємність, приблизно на 1/3 частину, та залийте водою. Залишіть настоюватися. Коли картопляне лушпиння розмокне, підживіть грунт. Для кімнатних рослин зробіть добриво іншим способом – залийте очистки окропом та залиште на добу. Охолодженою настойкою поливайте квіти та інші декоративні рослини.

Читайте також: Розсада віддячить врожаєм: як підживити сіянці цибулевим лушпинням.

Заморожування

Картопляне лушпиння ретельно вимийте і просушіть. Перекладіть у поліетиленовий пакет та помістіть у морозильну камеру. Таке добриво потрібно використовувати відразу після розморожування, повторно заморожувати сировину не можна, інакше вона втратить корисні властивості.

Фото: unsplash.com

Висушування

Існує два способи висушування картопляного лушпиння - на свіжому повітрі та в духовці. Для першого методу очистки розкладіть тонким шаром і залиште на 8-10 днів у добре провітрюваному приміщенні. Для приготування добрива в духовці знадобиться 2-4 години і температура не більше 100 градусів.

Приготування борошна

Картопляні очистки добре висушіть після чого подрібніть за допомогою блендера або кавомолки. Перед використанням картопляне борошно розбавте теплою водою. Такий спосіб підходить для підгодівлі смородинових кущів.

Фото: pixabay.com

Читайте також, попіл - гарне добриво, але підходить не для всього: які рослини не можна ним підживлювати.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї

Леопардове взуття - найбажаніше серед модниць: як носити і з чим поєднувати сміливий принт

Туфлі з леопардовим принтом вважають модними в 2024 році - які моделі вибрати на літо, щоб виглядати стильно та дорого