Лайм

Допоможе попіл, молоко і йод: як захистити картоплю від фітофтори

Народні засоби боротьби з підступною хворобою

Фітофтороз або, як називають у народі, фітофтора – небезпечне грибкове захворювання садових культур. Воно вражає картоплю, томати, іноді баклажани. Раніше ми розповідали, як провести профілактику фітофтори на помідорах, а тепер поділимося народними методами боротьби з фітофторозом на картоплі.

Фото: unsplash.com

Деревний попіл

Попіл розчиніть у воді, додайте мило і обприскуйте кущі картоплі.

Молоко і йод

До 10 л води влийте знежирене молоко і додайте 10 крапель йоду. Молочно-йодним розчином обприскуйте рослини кожні два тижні. Цей метод вбиває мікроби та прискорює ріст кущів.

Молочна сироватка

Сироватку від кислого молока розбавте водою (1:1). Обприскуйте кущі картоплі кожні два-три дні, починаючи з початку липня.

Читайте також: Може дати по два врожаї з куща: лайфхак з підгодівлі та збирання картоплі у липні.

Кефір

Для цього способу використовують переброджений кефір. 1 л кефіру, який постоїть добу, розбавте в 10 л води. Цим розчином обприскуйте кущі кожні два тижні, а в умовах дощового літа - щотижня.

Сіль

У 10-літровому відрі розчиніть 1 склянку кухонної солі і обприскуйте бадилля картоплі. Сольовий розчин городники використовують більше як профілактичний засіб. Якщо фітофтора на картоплі вже з'явилася, то перед обприскуванням пошкоджене листя варто видалити.

Фото: unsplash.com

Часник і марганцівка

Візьміть 100 часнику (можна використовувати голівки, стріли та листя) і подрібніть. Залийте склянкою води та залиште на добу настоюватися. Після чого настій процідіть, додайте 10 л води та 1 г марганцівки. Отриманим розчином обприскуйте картоплю кожні 10-15 днів. На кожен кущ потрібно 0,5 л.

Дріжджі

У 10 л води розчиніть 100 г дріжджів. За перших ознак фітофтори обробіть кущі дріжджовим розчином.

Трихопол

1 таблетку Трихополу (або його аналога - Метронідазолу) розчиніть у 1 л води. Отриманим розчином обприскуйте картоплю раз на 2 тижні.

Хвощ

Візьміть 100 сухого або 150 г свіжого хвоща та залийте його 1 л води. Варіть на слабкому вогні приблизно півгодини. Потім долийте у відвар хвоща 5 л води та остудіть до кімнатної температури. Обприскуйте рослини кожні 10-14 днів.

Дізнайтеся також, як правильно доглядати за картоплею на початку літа, щоб не втратити врожай.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину

Який маникюр зробити на випускний: стильні ідеї для сучасних дівчат

Які варіанти манікюру в нюдових відтінках придивитися на випускний вечір, щоб доповнити образ і виділятися із сірого натовпу