Лайм

Борошниста роса на огірках: як врятувати урожай після затяжних дощів у червні

Спробуйте народні засоби

Багато українців через значне зниження доходів і ріст цін на продукти намагаються максимально забезпечити себе овочами в теплу пору року, вирощуючи їх на городі або в горщиках і контейнерах на балконі. Однак усі старання можуть бути затьмарені несприятливими погодними умовами, наприклад затяжними дощами, через які на листі огірків з'являються білі плями. theLime вирішив докладніше розповісти, про яке захворювання йдеться і як врятувати врожай.

Борошнова роса проявляється округлими білуватими плямами на листі. Через кілька днів білий наліт розпливається на всю листову пластину, при цьому листочки стають трохи хвилястим. Вже за тиждень вони можуть засохнути і опасти. Чим більше листя уражено, тим гірше почувається вся рослина з плодами. Огірки не наберуть маси і будуть зовсім несмачними.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Жовтіють листя огірків: які народні засоби допоможуть врятувати їх від загибелі.

Якими народними засобами можна обробити огірки від борошнистої роси?

Настій цибулиння або кропиви

Для запобігання розвитку грибкових захворювань можна використовувати настої цибулиння чи кропиви. Беремо 200 г лушпиння або кропиви, заливаємо 2 л окропу. Залишаємо настоюватися доти, поки вода не охолоне. Потім доводимо водою до об'єму 10 л. Через три дні настоянка почне бродити, тоді можна обприскувати грядки. Такі настої мають гарний протигрибковий ефект.

Бордоська рідина

Бордоська рідина найсильніший народний засіб від борошнистої роси. Цим розчином обприскуємо один раз на тиждень при появі перших плям. На 10 л води беремо 100 г негашеного вапна та 100 г мідного купоросу.

Сироватка та йод

У 9 л води виливаємо 1 л молочної сироватки, додаємо 3 краплі йоду. Цього може бути достатньо, щоб молочна плівка захистила листя, посилила імунітет, а йод знищив спори.

У сироватку можна додати не йод, а мідний купорос (7 л сироватки + 3 л води + 1 ч. л. купоросу). Цим розчином обробляємо огірки двічі з перервою 10 днів.

Марганцівка

Готуємо блідо-рожевий розчин (3 г на 10 л води) та обприскуємо огірки. Така обробка тричі за 10 днів може стати достатньою профілактикою від борошнистої роси та пероноспорозу, якщо попереднього сезону не було помічено ознак хвороби.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що посадити на городі у липні, щоб отримати врожай до осені: 9 скоростиглих культур.
  2. Допоможе попіл, молоко і йод: як захистити картоплю від фітофтори.
  3. Чим посипати грядки, щоб відлякати слимаків: три дієві засоби від шкідників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Була дуже страшна ситуація: український співак розповів, як представники ТЦК затримали його колегу

Виконавець Нікіта Леонтьєв розповів, як робітники ТЦК намагалися викрасти його колегу - чим закінчилася ситуація

Тіна Кароль висловилася про навчання 15-річного сина за кордоном та розповіла, скільки мов він знає

Тіна Кароль розповіла про сина Веніаміна, який навчається у Великій Британії - 15-річний хлопець знає кілька мов

Джамала втретє стала мамою: співачка показала зворушливе фото з пологового

Співачка Джамала народила третього сина та розсекретила його ім'я - зірка показала фото з пологового будинку - пост артистки