Лайм

Семенів день - початок "нового" бабиного літа: народні прикмети свята, яке відзначають 14 вересня

Що потрібно знати про свято

14 вересня віряни відзначають Воздвиження Хреста Господнього за "новим" календарем, а також свято Преподобного Симеона Стовпника та його матері Марфи. У народі його іменують - день Семена. Як і будь-яке церковне свято Семенів день має свої прикмети і традиції, які міцно вкоренилися у житті кожної віруючої людини.

Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великі свята.

Згідно з церковними переказами, Симеон жив наприкінці IV-V столітті та протягом багатьох років служив Богу. До 18 років Стовпник допомагав родичам пасти овець, а потім таємно втік до монастиря, де провів все своє життя. Симеон жив у церкві 80 років, дотримуючись вимог аскетизму і дивуючи всіх умінням читати чужі думки.

Святий започаткував стовпництво. Це одна з форм християнського подвижництва, коли людина проводить весь свій час у молитві, стоячи на стовпі або іншій височині. Симеон провів на стовпі 37 років.

Залишки стовпа, на якому стояв Симеон Стовпник Фото: Wikipedia

Свято Семена: традиції

За часів козацтва хлопців вперше садили на коня та проводили пострижини – це важлива подія у житті молодого воїна.

У ніч на Семена організовували базарне свято, яке називалося "Весілля свічки" або "Свято свічки". Це був своєрідний карнавал із вогнями та лялькою, яка повторює людський образ, який влаштовувався на київських базарах.

У Семенів день закінчується "Вулиця" і розпочинаються вечорниці. Напередодні свята хлопці винаймають для вечорниць будинок на весь осінньо-зимовий період. На вечорницях дівчата варять обрядову кашу, готують вареники, а хлопці наймають музикантів. На Семенів день відбувається обряд посвяти в парубоцтво, коли ще зовсім молодих хлопців приймають до хлопчачої ватаги.

Наші пращури з дня Семена починали ткати килими, також бралися за роботу столяри, стельмахи та ковалі.

Ввечері 14 вересня майстри збиралися за столом з горілкою, і такі "засиджени" могли тривати цілий тиждень, до Другої Пречистої.

Свято Семена - день відльоту ластівок та покарання горобців. Преподобнийі Симеон вважається покровителем птахів, тому вони звітують у своїх добрих і злих вчинках.

Ластівки - це посланці неба та провісники весни, а горобці ж, навпаки, прокляті птахи, бо, коли розпинали Христа, то вони кричали "Живий! Живий!", повідомляючи катам, що він ще не помер.

Фото: pixabay.com

На Семенів день люди починають копати картоплю. Після збору врожаю на полі розводять багаття, печуть нову картоплю та гріють руки, "щоб не мерзли взимку".

За старим стилем Семенів день - це день початку осені, а в давнину - день початку року.

З цього дня починається "нове бабине літо", яке закінчується 21 вересня.

Народні прикмети на Семенів день

  • Якщо на Семена ясно, то осінь буде теплою.
  • Якщо у День Семена вітер з півдня - зима буде теплою.
  • Відлітають гуси - чекайте на ранню зиму.
  • Багато павутиння - осінь буде довга і ясна.

Фото: pixabay.com

6 вересня українці відзначали Михайлове диво за "новим" календарем - що означає це свято.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього