Лайм

Як розпізнати небезпечного шкідника малини: такі пагони обов'язково треба видалити

Уважно огляньте свій малинник

З урожаєм малини цього року пощастило не всім, і одна з причин – поширення стеблової галиці. М'які зими сприяють розмноженню цих шкідників, але під час осінньої обрізки малини свої кущі можна захистити. Для цього необхідно вчасно розпізнати наявність галиці.

Галиця відкладає яйця на стеблах малини влітку. Коли з яєць з'являються личинки, вони проникають усередину стебел, і на цих місцях з'являються здуття (гали). На місці цих здуттів стебла переламуються. Крім того, личинки поїдають квіткові бруньки навесні, провокують їхній некроз та відмирання. Як наслідок – малина не цвіте і не плодоносить.

Читайте також: Наступного літа буде хороший урожай: поради щодо підживлення малини восени.

Заражені галицею стебла найкраще видно восени та весною, тому кущі потрібно уважно оглядати. Якщо залишити личинок зимувати, наступного року вони перетворюються на лялечок, а дорослі особини-комарики продовжать відкладати яйця та знищувати кущі малини.

Стебло малини, у якому розвиваються личинки галиці. Фото: Getty Images

До кінця осені огляньте свою малину. Якщо на стеблах побачите характерні здуття, одразу їх зрізайте. Щоб знищити личинки, заражені стебла слід спалити. Якщо ваші сусіди теж вирощують малину, порадьте їм зробити те саме, інакше галиця з їхньої ділянки може перебратися на ваш малинник.

Фото: biolib.cz

Додатковим захистом для малини стане обробка кущів інсектицидом системної дії. Роблять це у травні-червні, коли малина відцвіте. Отрута потрапить у стебла і вб'є личинок, які відклала галиця. Під час цвітіння обробляти малину інсектицидами не можна, щоб не нашкодити бджолам та іншим комахам-запилювачам. Також не робіть цього під час дозрівання ягід.

Читайте також: Чим підгодувати виноград після збирання врожаю: органічні та мінеральні добрива.

Альтернативна обробка – обприскування малини бордоською сумішшю. Проводять її ранньою весною, до того, як на кущах з'являться молоді бруньки.

Фото: bladmineerders.nl

Доглядайте малину, проріджуйте кущі, щоб у стеблах і пагонах не оселилися шкідники. Галиця любить густі малинники, і якщо більша частина виявиться хворою, найкраще рішення - зрізати кущі восени, а навесні посадити нові.

Дізнайтеся, який простий засіб допоможе позбутися гусениць на капусті в осінній період.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати царське варення з порічок: вдалий рецепт для випічки

Відома українська фудблогерка Лілія Цвіт розповіла, як готує царське варення, для якого потрібні червона смородина, чорна смородина, малина і лимон

Як охолодити кімнату у спеку без кондиціонера: прості лайфхаки, доступні кожному

Як охолодити кімнату під час спеки, коли не працює кондиціонер і немає світла - розповідаємо прості лайфхаки

Минуле постукає в двері: три знаки Зодіаку у липні чекає повторення невивченого уроку

У липні 2024 року три знаки Зодіаку - Риби, Рак і Скорпіон - можуть отримати повернення минулих ситуацій, які доведеться вирішувати