Лайм

Як оздоровити ґрунт восени: корисні підживлення, які допоможуть землі відпочити

Методи досвідчених дачників

Після осіннього збору врожаю слід підготувати город до зими та оздоровити ґрунт до наступного сезону. Зробити це можна у різний спосіб. Деякі дачники використовують сидерати – садять на ділянках фацелію, гірчицю та інші корисні рослини. Є й інші варіанти добрив, які вносять восени.

Читайте також: Чим засіяти овочеві грядки восени: корисний злак допоможе значно покращити стан ґрунту.

Фото: Getty Images

Гній

Знизити кислотність ґрунту, збагатити його кальцієм, магнієм та іншими важливими мікроелементами допоможе гній. Більш того, мікроорганізми у ньому сприяють гумифікації - перетворенню органічних залишків на гумус (перегній). Таке підживлення за зиму зробить ґрунт більш родючим і пухким, рослини отримуватимуть поживні речовини рівномірно і протягом усього вегетаційного періоду.

Гній розкидають по ділянці рівномірно, після чого перекопують грядки, розмішуючи його із землею. Кількість добрива при цьому залежить від якості ґрунту. Якщо ґрунт піщаний, потрібно 2-3 кг на 1 кв. метр; якщо глинистий – 6-8 кг на 1 кв метр.

Торф

Осіннє підживлення грядок торфом зробить ґрунт більш пухким і теплим, навесні він краще пропускатиме вологу і повітря. Вносити таке добриво слід на ділянках із бідним піщаним або важким глинистим ґрунтом. Як і у випадку з гноєм, грядки перекопують з торфом, вносячи 4-5 кг добрива на 1 кв метр землі. Не зайвим буде повторити таке підживлення навесні, напередодні посадкових робіт.

Читайте також: Почати можна у вересні: сприятливі дати для посадки озимого часнику в 2023 році.

Компост

Компост - універсальне органічне добриво, яке покращує родючість ґрунту, його фізичні та хімічні властивості. Використовуйте 1-2 відра компосту на 1 кв. метр ґрунту. За зиму корисні органічні речовини рівномірно змішаються з ґрунтом, але частина їх піде разом із талою водою. Саме тому підживлення грядок компостом і перегноєм проводять двічі на рік - восени та навесні.

Фото: Getty Images

Мінеральні добрива

У вересні та жовтні городники підгодовують грядки мінеральними добривами – фосфором, калієм, азотом. Ці дії спрямовані на покращення хімічного складу ґрунту для майбутнього підвищення врожайності.

Вносити мінеральні добрива слід згідно з інструкцією на упаковці. Найчастіше їх розводять із водою та поливають грядки. Підібрати склад добрива можна згідно з потребами ґрунту: суперфосфат, нітроамофоска, амофос, калієва селітра та інші суміші. Обирайте добрива, призначені саме для осіннього підживлення. Зазвичай, це вказано просто на упаковці.

Зола

Щоб знизити кислотність ґрнуту, можна використовувати вапняні добавки. Серед них - як крейда або доломітове борошно, так і звичайна зола. Вони допоможуть поживним речовин залишатися в тому стані, в якому їх зможуть легко засвоювати рослини. Золою посипають ґрунт рівномірно, після чого залишають на поверхні. Роблять це вже після перекопування грядок.

Раніше ми розповідали, як зробити корисне добриво з бадилля помідорів, кабачків, кукурудзи.

Цікаві новини для вас:

Що покласти в картоплю, щоб вона не проростала у погребі: цей спосіб знають не всі.

Недосвідчені садівники часто роблять цю помилку під час осінньої обрізки троянд.

Чим обробити сад восени, щоб наступного року дерева та чагарники не хворіли.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього