Лайм

Чим підживити виноград після збору врожаю: органічні та мінеральні добрива

Не пропустіть цей важливий етап

Осіннього підживлення потребують не лише кущі троянд, але й винограду. Розповідаємо, чим обробити виноград після збору врожаю, щоб наступного року знову зрізати стиглі налиті грона. Перед зимою необхідно внести в ґрунт поживні елементи, які рослина витратила протягом сезону.

Читайте також: Як підготувати виноград до зими і коли його обрізати: перевірені поради.

Підживлення винограду восени має проводитися добривами, які містять фосфор, калій, магній та цинк. Вони допоможуть витримати холоди та морози за рахунок зміцнення імунітету рослини. Також виноградні кущі удобрюють восени органікою: перепрівшим компостом, перегноєм (але не свіжим) або курячим послідом. Добрива вносять у два етапи: спочатку - органіку, потім - комплексне мінеральне добриво.

Крім цього, на початку вересня для дозрівання лози рекомендується обприскати виноград монофосфатом калію (10 г добрива на 10 л води).

Фото: pixabay.com

Органічне добриво для винограду

На початку вересня садівники перекопують ґрунт під виноградними кущами та вносять курячий послід, компост або гній.

Курячий послід використовують як у сухому, так і рідкому вигляді. Для приготування розчину розвводять пташиний послід у воді у пропорції 1:4 та ставлять у тепле місце. Через 10 днів настій розводять водою у співвідношенні 1:10 і поливають виноград. На один чагарник використовують 0,5 л рідкого добрива.

Читайте також: Як правильно зберігати виноград вдома, щоб ягоди довше не псувалися.

Мінеральні добрива для винограду

Мінеральні добрива, що містять калій та фосфор, вносять у ґрунт наприкінці жовтня - на початку листопада. Гранули розсипають по поверхні землі, після чого ґрунт перекопують і поливають. Рідкими добривами просто поливають землю в колах.

Деякі садівники рекомендують навколо куща на відстані 45-50 см від стовбура вирити канаву глибиною 30 см і туди залити рідке мінеральне добриво. Тоді коренева система рослини краще поглинає поживні речовини.

Фосфорні та калійні добрива добре поєднуються між собою, тому їх часто застосовують одночасно. Наприклад, в 10 л води розводять 20-25 г суперфосфату та 10 г калійної солі або 25 г сірчанокислого калію. Отриманим складом поливають виноградні чагарники (цю кількість розчину використовують на 1 кв. м виноградника). У це ж добриво можна додати 1 г борної кислоти та 2 г сірчанокислого цинку.

Фото: unsplash.com

Дізнайтеся також, як правильно обрізати малину восени, щоб збільшити її врожайність наступного року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Лазанья – традиційна італійська страва: як її приготувати у домашніх умовах

Як у домашніх умовах приготувати лазанью з м'ясним фаршем та соусом бешамель, щоб урізноманітнити звичне меню своєї родини

Дбайливі і надійні: які знаки Зодіаку вважають найкращими братами та сестрами

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, з яких виходять найкращі брати і сестри – Рак, Телець, Риби, Лев

Як правильно готувати спаржу, щоб не зіпсувати дорогий продукт: рецепт і кулінарні лайфхаки

Скільки потрібно варити зелену та білу спаржу, як правильно її підготувати, а також скільки хвилин обсмажувати на сковороді