Лайм

На яку глибину садити цибулю на зиму: практичні поради для кращого врожаю

Врахуйте ці рекомендації

Осінь 2023 року виявилася дуже теплою, і багато городників відклали посадку озимої цибулі до листопада. Оптимальна погода для таких робіт – щоб температура протягом тижня встановилася на рівні +5 градусів за Цельсієм. За таких умов цибулини встигнуть укорінитися, але не проростуть до початку стабільних заморозків.

Окрім вибору дати, людей цікавлять інші нюанси осінніх посадкових робіт. Наприклад, на яку глибину садити цибулю на зиму. Однозначної відповіді це питання немає: усе залежить від розміру посадкового матеріалу, і навіть від того, чи збираєтеся ви мульчувати грядку.

Читайте також: Підготуйте ґрунт заздалегідь: чим удобрити грядку під озиму цибулю.

Фото: Getty Images

Якщо ви вкриватимете озиму цибулю, зробіть борозденкиглибиною 5 см, щоб після посадки над цибулинами було 2,5 см ґрунту і близько 5 см мульчі.

Якщо у вас нема чим мульчувати грядку з цибулею, зробіть лунки глибшими, близько 7 см. Так над цибулинами буде приблизно 5 см ґрунту, і він захистить їх від промерзання взимку.

Зверніть увагу, що при розвитку кореневої системи цибулини трохи піднімуться на поверхню, і якщо вони будуть недостатньо глибоко посаджені, можуть постраждати від морозу. Це не знищить посіви, але примерзання може негативно позначитися на врожаї.

Досвідчені городники радять мульчувати грядку з цибулею після того, як встановляться морози. Використовувати для цього можна солому, сухе листя, хвою.

Читайте також: Дадуть багатий урожай: які сорти цибулі найкраще підходять для посадки на зиму.

Фото: Getty Images

Садіть озиму цибулю так, щоб між рядами залишалося 15-20 см. Тоді в майбутньому ви зможете легко прополоти грядку. Відстань між цибулинами може становити 5-10 см. Слід пам'ятати: що менша відстань між цибулинами, то менше у них шансів вирости великими.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо озимий часник зійшов до морозів.

Цікаві новини для вас:

Коли сіяти моркву та інші озимі культури: сприятливі дати у листопаді за посівним календарем.

Як підготувати часник до посадки на зиму: "жіночі" зубчики дають найбільший урожай.

Не чекайте на стійкі морози: коли збирати врожай капусти.

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким червень 2024 року принесе фінансову стабільність

Близнюкам, Терезам, Козерогам червень 2024 року принесе фінансову стабільність - прогноз астрологів

Швидкий смаколик: рецепт шоколадних цукерок з полуницею, які можна приготувати за 10 хвилин

Як у домашніх умовах приготувати оригінальні цукерки з полуниці та розтопленого шоколаду, щоб потішити свою родину або гостей 

Покладіть у машинку махровий рушник: несподіваний лайфхак для прання білого взуття

Як правильно підготувати біле взуття перед пранням у пральній машині, в якому режимі прати, а також навіщо використовувати рушники