Лайм

Коли сіяти моркву та інші озимі культури: сприятливі дати у листопаді за посівним календарем

Візьміть на замітку кілька рекомендацій

Фази місяця мають прямий вплив на ріст та урожайність усіх культур. І господарі, які дотримуються днів посівного календаря, знають, у які дати краще проводити роботи на городі, а у які варто відмовитись від будь-яких маніпуляцій із рослинами. Раніше ми розповідали про овочеві культури, які можна садити під зиму, а цього разу поділимося місячним посівним календарем на листопад цього року.

Читайте також: Урожай капусти треба зібрати до приморозків: як збільшити термін її зберігання.

Фото: unsplash.com

Місячний посівний календар на листопад 2023

1 листопада

Вдалий день для прибирання, зберігання та закладання на зберігання пізнього врожаю, вигонки мангольда, цибулі, селери і петрушки на зелень. Також можна рихлити і мульчувати землю.

2-4 листопада

Вважаються родючими днями: можна саджати озиму цибулю та часник, сіяти шпинат, петрушку, садити будь-які овочі в теплиці.

5-6 листопада

Не врожайні дати. Місячний посівний календар рекомендує зайнятися у ці дні перекопуванням, добривами і мульчуванням ґрунту.

7-9 листопада

У ці дні можна садити зелень та листові салати на підвіконні або в теплиці, перекопувати, рихлити і мульчувати землю.

10-11 листопада

Можна провести підзимовий посів моркви на підвіконні і в теплиці, а також селери, зелені та буряка. Також можна провести вигонку культур на зелень. Рекомендовані рясні поливи і внесення добрив, однак не варто обприскувати рослини отрутохімікатами.

Читайте на тему: Смородина віддячить щедрим урожаєм: чим підживити кущі у листопаді.

12-14 листопада

Період молодика. У ці дні не рекомендується щось робити із рослинами.

15-16 листопада

Вдалі дати для посадки озимої цибулі та часнику, прибирання коренеплодів на зберігання, а також перекопування, розпушування і мульчування.

17-18 листопада

Можна здійснювати посів на вигонку шпинату, петрушки та буряка, а також робити проціджування проростків і прищіпку рослин, вносити добрива.

19-20 листопада

Не бажано робити посіви і висаджувати культури, а також підгодовувати та поливати їх. Натомість можна полоти бур'яни, рихлити землю, мульчувати зимуючі в городі овочі.

Фото: unsplash.com

21-22 листопада

Дуже родючі дні: можна сіяти в теплиці та на підвіконні будь-які культури, а на городі садити озимі овочі. Також дозволяється вигонка салатів, цибулі, мангольд на зелень.

23-24 листопада

Можна зайнятися мульчуванням ґрунту з багаторічними озимими культурами, натомість не варто сіяти та висаджувати більшість рослин, пересаджувати їх, робити укорінення чи поливи.

25-26 листопада

Гарні дні для посадки озимої цибулі та часнику, підзимового посіву моркви, редиски та петрушки. Також можна зібрати врожай на зберігання та зробити вигонку на зелень цибулі, петрушки, селери, буряка.

Читайте на нашому сайті: Як зберігати волоські горіхи, щоб вони не відсиріли і не засохли: найкращі способи.

27-28 листопада

Це дні повного місяця, тому роботу з рослинами у ці дати краще не проводити.

29-30 листопада

Родючі дати. Можна садити озимі культури, сіяти рослини в теплиці та на підвіконні, мульчувати зимуючі в ґрунті культури, поливати і вносити органічні добрива.

  • Також ми розповідали про те, як правильно обрізати ягідні кущі на зиму, які пагони обов'язково треба видалити.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати

Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі з вареними яйцями

Як у домашніх умовах приготувати смачну холодну першу страву, щоб урізноманітнити своє звичне меню та побалувати близьких

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії