Лайм

Дадуть багатий урожай: які сорти цибулі найкраще підходять для посадки на зиму

Підберіть правильний посадковий матеріал

У жовтні підходять терміни посадки озимої цибулі. Такий спосіб вирощування вже оцінило багато городників, адже з осені цибуля встигає вкоренитися, і на ранніх етапах розвитку не наражається на ризик захворіти або постраждати від шкідників. Через це врожай озимої цибулі в порівнянні з ярою часто виявляється більшим і здоровішим.

Читайте також: Як підготувати часник до посадки на зиму: "жіночі" зубчики дають найбільший урожай.

Фото: Getty Images

Для посадки на зиму обирайте сорти цибулі, яким для вегетації достатньо короткого світлового дня. Серед них – Радар, Центуріон, Августа, Песо, Штутті, Ред Барон, Сеншуй, Шекспір, Шеба, Гледстоун, Голіат чи Болеро, цибулю-шалот.

Перед висаджуванням цибулю потрібно просушити і провітрити, щоб вона не мокріла. Зробити це можна на сонці, забираючи на ніч у приміщення.

Намагайтеся висаджувати цибулини однакового розміру, і тоді сходи будуть рівномірними та одночасними. Оптимальний розмір цибулин – 10-20 мм у діаметрі.

Коли і як садити озиму цибулю

Досвідчені агрономи радять садити озиму цибулю, коли денна температура протягом тижня не перевищуватиме +5 градусів за Цельсієм. Не чекайте, поки грунт замерзне, інакше цибуля не вкорениться.

Читайте також: Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими.

Обробляти цибулю перед посадкою на зиму не обов'язково. Головне - знезаразити ґрунт, наприклад, триходермою.

Цибулини можна обробити розчином фітоспорину та актофіту. Є й народні засоби – насичений темно-фіолетовий розчин марганцівки (15-20 хвилин обробки), розчин солі (1 ст. ложка на 1 літр води, 2 години обробки), розчин мідного купоросу. Обов'язково варто обробити сіянку, яка відчутно пахне пліснявою. Потім протягом 5-7 днів перед посадкою цибулини потрібно добре просушити.

Фото: Getty Images

Озиму цибулю висаджують у заздалегідь перекопану грядку на сонячному боці. Удобрити грунт можна сульфатом калію (1 сірникова коробка на квадратний метр) або суперфосфатом (1,5-2 сірникові коробки). Натуральний замінник – попіл (1 склянка на квадратний метр).

Читайте також: Не чекайте на стійкі морози: коли збирати врожай капусти.

Між рядками залиште по 15-20 см. Відстань між цибулинами в рядку повинна становити від 5 до 10 см (орієнтуйтеся на розмір сіянки). Глибина посадки – 5-7 см у ґрунт. Мульча захистить озиму цибулю від вимерзання, але вкривати її потрібно після початку стабільних морозів.

Тим часом в Україні прогнозують аномальний жовтень: яких сюрпризів чекати від погоди.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Які добрива вносити під картоплю після висаджування: поради досвідчених городників

Скільки разів потрібно удобрювати картоплю, які органічні та мінеральні підживлення слід внести після висадки та появи сходів

Тертий пиріг з шоколадною начинкою: небанальний рецепт улюбленого десерту

Як у домашніх умовах спекти тертий пиріг із шоколадним кремом, щоб урізноманітнити звичне меню та побалувати свою родину

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки