Лайм

Як і коли ворожити на Андрія, щоб дізнатися свою долю та судженого: традиційні способи

Є чимало давніх методів, якими дівчата перевіряють свою удачу

30 листопада за новоюліанським календарем християни відзначають день Андрія Первозванного, на який також припадає народне свято Калита. Раніше ми розповідали, як приготувати цей солодкий корж, що символізує новонароджене Сонце, а цього разу поділимося способами ворожіння для дівчат.

Раніше у цей день було прийнято влаштовувати вечорниці, на які збиралися як парубки, так і дівчата. Всі разом жартували, роповідали цікаві історії та грали в ігри. Дівчата чекали настання 12:00 ночі, щоб почати ворожити на свою доленьку. Згідно давнього звичаю, обряди ворожінь проводили у ніч з 29 на 30 листопада (за старим стилем з у ніч з 12 на 13 грудня).

Читайте також: Сильні молитви святому Андрію про заміжжя та здоров'я.

Фото: unsplash.com

Кілька традиційних методів ворожіння на свою долю та судженого

Спосіб 1

Дівчата беруть перстень, галузку мірти ляльку та квітку паперову (яку зазвичай виготовляють самостійно з різнокольорового паперу). Кожну річ кладуть на окрему тарілочку, далі починають гадати найстаршій дівчині, після неї інші дівчата також вибирають кожна свою тарілку. Яка дівчина знаходила під тарілкою перстень – та й вийде заміж першою. Та, хто знаходила квіточку, означало, що вона ще буде "дівувати". Якщо ж мірта - незабаром чекає розлука з коханим. А коли лялька - зрада від коханої людини.

Спосіб 2

Потрібно кинути в бік від себе чобіт із заплющеними очима. Під час кидка не варто зрушати з місця, бо ворожіння не збудеться. Вважається, що в якій бік чобіт упаде носком, звідти і буде наречений дівчини.

Спосіб 3

Дівчата вибігають на подвір'я, стають та починають рахувати кілки на дерев'яному паркані, промовляючи: "молодець старець". Останній кілок обов'язково обдивляються: якщо він тонкий і рівний, то дівчина зустріне молодого юнака; якщо ж кривий та товстий, то і хлопець такий буде; якщо кілок має товсту кору - суджений буде багатий та з бородою.

Спосіб 4

Від стінки п'ятеро дівчат стають одна перед одною, і хто перед порогом стане, та перша вийде заміж. Друга дівчина за нею наступною буде справляти весілля і т.д.

Спосіб 5

На аркушах паперу дівчата пишуть імена хлопців, потім перемішують їх, кладуть у шапку і обирають собі випадкове ім'я. Яке ім’я дістане дівчина так і зватимуть її судженого.

Читайте на тему: Ворожіння на Андрія: як передбачити майбутнє за тінями та дзеркалами.

Спосіб 6

Дівчата виходять за одна одною на подвір'я і кажуть:

О Святий, добрий Андрію,

Я лишень на Тебе маю надію!

Дуже хочу знати,

Звідки нареченого маю виглядати?

Так потрібно промовити тричі і чекати на гавкіт собаки - з якої сторони вона загавкає, з цієї сторони і прийде коханий.

Спосіб 7

Дівчат посилають по двоє по дрова, вони беруть по в'язці, повертаються назад і тоді їх рахують. Якщо у дівчини випадає парна кількість, значить скоро бути весіллю.

Фото: unsplash.com

Спосіб 8

Перед тим як лягати спати, дівчата ставлять під ліжко миску з водою, а зверху дощечку (ніби кладку через річку) і просять, перш ніж заснути:

О дай же, Боже, молодій мені,

Щоб приснився мій суджений вві сні.

І Тебе, Святий Андрію,

Я прошу, як умію:

Святий Андрію, допоможи,

Мене сьогодні не залиши!

Ой ти, місточок, та не хилися,

А ти, Іванку, мені приснися.

Перейди річку - биструю воду,

Й веди до шлюбу мене, молоду.

Ці слова потрібно повторити кілька разів.

Спосіб 9

Дівчата вибігають на вулицю, зупиняють першого зустрічного та питають у нього ім'я. Після чого вірять, що саме так зватимуть їхнього майбутнього чоловіка.

Спосіб 10

На підвіконні у день святого Андрія Первозванного ставлять у воду гілочку вишні, яблуні чи бузкову гілочку. Якщо вона розквітне до Різдва, ця дівчина буде щаслива і скоро вийде заміж.

Читайте на нашому сайті: День ангела Андрія: яскраві листівки та вітання у віршах.

Спосіб 11

Також випікають коржики, і кожна дівчина позначає якось свій коржик, щоб потім впізнати. Після цього готовий виріб кладуть на стільчик, а в кімнату запускають собаку: чий коржик вона з'їсть, та дівчина скоро вийде заміж.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво