RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Андріїв день 2023: головні традиції, прикмети та заборони 30 листопада

У четвер, 30 листопада, за новоюліанским календарем християни відзначають День Андрія Первозванного.

Про це пише "Апостроф".

Андрій Первозванний був одним із 12 апостолів. Він народився в родині рибалки, у місті Вифсаїда регіону Галілея, розташованого на півночі сучасного Ізраїлю.

Читайте: Сильні молитви святому Андрію про заміжжя та здоров'я

Юнак вирішив присвятити своє життя служінню Богу та був першим, хто приєднався до учнів Ісуса. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата Петра.

Господь наділив Андрія Первозванного здатністю зцілювати людей від тяжких недуг. Коли святий перебував у селищі Патри, місцевий правитель-язичник Егіат наказав стратити Андрія за його проповіді про Ісуса, розп'явши його на хресті. Аби святий довше страждав, його прив'язали до хреста.

Цього дня віруючі повинні відправитися в храм на службу, а незаміжні жінки можуть помолитися про щастя у сімейному житті.

Дівчата вірили, що "Андрієва ніч" допоможе дізнатися, чи вийде вона заміж та хто ж буде її судженим. Але церква, водночас, не вітає ворожіння і передбачення майбутнього.

Читайте: День Андрія Первозванного: найкращі ворожіння про долю, нареченого і заміжжя

У це свято категорично не можна шити, ткати та прясти.

У День Андрія Первозванного намагалися передбачити погоду, спостерігаючи за природними явищами. Скажімо, якщо до цього дня не випаде сніг, зима ймовірно буде тепла й малосніжна, а якщо випаде – морозна і сніжна. Якщо цей день буде без опадів і світить сонце – холоди будуть короткими, а наступний рік – багатим на врожай. А якщо у цей день холодно, але сонячно – буде гарний врожай.

Варто зазначити, що це свято раніше щороку святкували 13 грудня, але з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, свято у даті "змістилося". тому "народні прикмети" можуть не відповідати дійсним.

Раніше ми розповідали, як приготувати калиту на свято Андрія.

  • Вас зацікавить:

День ангела Андрія: яскраві листівки та вітання у віршах

З днем ангела Андрія: прикольні листівки та СМС-вітання

Ворожіння на Андрія: як передбачити майбутнє за тінями та дзеркалами