Лайм

Як приготувати калиту на свято Андрія: традиційний рецепт

Солодкий корж символізує новонароджене Сонце

30 листопада в Україні відзначають День Андрія Первозванного, на який також припадає народне свято Калита. Згідно з давніми повір'ями, цього дня заборонено будь-яку "необов'язкову" роботу, а інтелектуальна праця може "звести з розуму".

Традиційно на День Андрія українці готували калиту - солодкий корж із білого борошна, який символізував новонароджене Сонце. Фудблогер Ганна Майстренко в Instagram поділилася рецептом цієї святкової страви.

Читайте також: Сильні молитви святому Андрію про заміжжя та здоров'я.

Фото: instagram.com/ann.nyuta__/

Інгредієнти: 400 г борошна, 200 мл молока, 75 г олії, 2 яйця, 5 ст. цукру, 2 ст. меду, 1 пакетик ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 1,5 ч. л. соди, 1 ч. л. оцту, 30 г маку, 70 г горіхів, 50 г родзинок, 30 г гарбузового насіння.

Фото: instagram.com/ann.nyuta__/

Приготування:

Крок 1. Збиваємо яйця із цукром до його розчинення. В окремій мисці соду змішуємо з оцтом і додаємо до збитих яєць замість розпушувача тіста.

Крок 2. До яєць додаємо просіяне борошно і добре перемішуємо. Під час перемішування тонкою цівкою вливаємо молоко.

Крок 3. У тісто по черзі додаємо мед, розтоплене вершкове масло, горіхи, родзинки, гарбузове насіння, мак і корицю.

Крок 4. Деко застилаємо пергаментом і злегка змащуємо олією. Можна змастити руки, щоб тісто до них не прилипало.

Крок 5. Посередині ставимо склянку і навколо неї формуємо з тіста круглу калиту.

Крок 6. У розігріту до 180 градусів духовку ставимо деко з калитою на День Андрія і випікаємо протягом 40 хвилин.

Крок 7. Гарячу калиту змащуємо медом, посипаємо маком і при бажанні горішками.

Фото: instagram.com/ann.nyuta__/

Цікаві новини для вас:

Як приготувати різдвяне пісочне печиво з варенням: простий рецепт до зимових свят.

Простий десерт на Різдво та Новий рік: як приготувати шоколадні ялинки-брауні.

Рецепт імбирних пряників до зимових свят, які підходять для тривалого зберігання.

Новини партнерів

Читайте також

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею