Лайм

Як готувати кутю: рецепт для тих, хто відзначатиме Різдво за новим церковним календарем

Зробити її зовсім нескладно

Через те, що ПЦУ перейшла з 1 вересня на новоюліанський календар, змістилися дати церковних свят – цього року українці зустрічатимуть Різдво не 7 січня, а 25 грудня. Як відомо, вечір напередодні цього одного з головних християнських свят в Україні називається Святим (Святвечір), коли прийнято всією сім'єю збиратися за одним столом, на який ставлять 12 пісних страв. theLime підібрав простий рецепт найголовнішої страви – куті.

Читайте також: Що приготувати на Святвечір у випадку блекауту: 12 простих пісних страв.

Фото: instagram.com/sweetcandy.sue

Інгредієнти: пшениця (2 склянки), вода (4 склянки), мак (2 склянки), цукор (за бажанням), горіхи (1 склянка), родзинки (1 склянка), холодна кип'ячена вода (1 склянка).

Приготування:

Пшеницю промиваємо, заливаємо водою. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо приблизно 1-1,5 години на маленькому вогні. Періодично її потрібно помішувати, щоб не пригоріла. Готову кашу залишаємо, щоб вона охолола.

Мак промиваємо, потім заливаємо окропом - води має бути на 2 пальці більше, ніж маку. Накриваємо кришкою і залишаємо запарюватися до повного остигання води. Зливаємо воду.

Потім перетираємо мак з цукром у ступці, макогоні або на блендері.

Читайте також: Перед Миколаєм чи на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.

Горіхи очищаємо, якщо потрібно, трохи підсмажуємо у духовці або на сухій сковороді без олії. Подрібнюємо у блендері або ножем до бажаної фракції.

Родзинки запарюємо окропом на 10 хвилин. Потім воду зливаємо, просушуємо на паперових рушниках.

У велику миску висипаємо відварену пшеницю, перетертий із цукром мак, родзинки, подрібнені горіхи. Перемішуємо кутю руками, потроху додаючи кип'ячену воду, щоб отримати бажану консистенцію. Можна додати також мед та сухофрукти.

Фото: instagram.com/sweetcandy.sue

Цікаві новини для вас:

  1. Простий десерт на Різдво та Новий рік: як приготувати шоколадні ялинки-брауні.
  2. Класичний рецепт ніколи не підведе: як приготувати хрумку квашену капусту на зиму.
  3. Котлети за цим рецептом виходять особливо ніжними та соковитими: їх варто спробувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні