Через те, що ПЦУ перейшла з 1 вересня на новоюліанський календар, змістилися дати церковних свят – цього року українці зустрічатимуть Різдво не 7 січня, а 25 грудня. Як відомо, вечір напередодні цього одного з головних християнських свят в Україні називається Святим (Святвечір), коли прийнято всією сім'єю збиратися за одним столом, на який ставлять 12 пісних страв. theLime підібрав простий рецепт найголовнішої страви – куті.
Читайте також: Що приготувати на Святвечір у випадку блекауту: 12 простих пісних страв.
Інгредієнти: пшениця (2 склянки), вода (4 склянки), мак (2 склянки), цукор (за бажанням), горіхи (1 склянка), родзинки (1 склянка), холодна кип'ячена вода (1 склянка).
Приготування:
Пшеницю промиваємо, заливаємо водою. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо приблизно 1-1,5 години на маленькому вогні. Періодично її потрібно помішувати, щоб не пригоріла. Готову кашу залишаємо, щоб вона охолола.
Мак промиваємо, потім заливаємо окропом - води має бути на 2 пальці більше, ніж маку. Накриваємо кришкою і залишаємо запарюватися до повного остигання води. Зливаємо воду.
Потім перетираємо мак з цукром у ступці, макогоні або на блендері.
Читайте також: Перед Миколаєм чи на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.
Горіхи очищаємо, якщо потрібно, трохи підсмажуємо у духовці або на сухій сковороді без олії. Подрібнюємо у блендері або ножем до бажаної фракції.
Родзинки запарюємо окропом на 10 хвилин. Потім воду зливаємо, просушуємо на паперових рушниках.
У велику миску висипаємо відварену пшеницю, перетертий із цукром мак, родзинки, подрібнені горіхи. Перемішуємо кутю руками, потроху додаючи кип'ячену воду, щоб отримати бажану консистенцію. Можна додати також мед та сухофрукти.
- Раніше ми розповіли, як приготувати на Різдво традиційний узвар.
- Читайте також на theLime про 12 традиційних українських страв на Святвечір, які мають бути на столі.
Цікаві новини для вас:
- Простий десерт на Різдво та Новий рік: як приготувати шоколадні ялинки-брауні.
- Класичний рецепт ніколи не підведе: як приготувати хрумку квашену капусту на зиму.
- Котлети за цим рецептом виходять особливо ніжними та соковитими: їх варто спробувати.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.