Лайм

Може нашкодити рослинам: чому попіл не завжди можна використовувати як добриво

Врахуйте ці нюанси

Посадковий сезон-2024 розпочався: дачники садять насіння на розсаду і вже скоро почнуть висаджувати його в теплиці та відкритий ґрунт. В якості добрива для рослин часто використовують попіл (деревну золу), в якому багато калію, кальцію та інших мікроелементів.

Але надлишок попелу на грядках може зашкодити рослинам. Справа в тому, що велика кількість кальцію в ньому може блокувати можливість рослин засвоювати фосфор із ґрунту. При нестачі фосфору порушується процес фотосинтезу, рослини не можуть дихати та повноцінно розвиватися.

Читайте також: Розсада огірків у стаканчиках: коли сіяти і як правильно вирощувати.

Фото: Getty Images

Також кальцій у ґрунті створює сприятливе середовище для розвитку парші – грибкового захворювання, яке часто вражає картоплю. Авторка каналу "Життя бентежне" рекомендує вносити попіл під картоплю не частіше 1 разу на 3-5 років.

Попіл як добриво найкраще підходить для капусти, захищаючи її від кили (грибкового захворювання). Наприклад, під час підготовки грунтової суміші для капусти ви можете додати 1 ст. ложку золи на 7-8 л ґрунту.

Попіл буде корисним і тоді, коли грунт на городі занадто кислий. Внесіть півкіло золи на 1 кв. метр землі під час перекопування грядок, і кислотність знизиться.

Читайте також: У яких випадках розсаду не можна підгодовувати: це їй тільки зашкодить.

У помірних кількостях попіл підходить для підживлення гортензій, рододендронів, азалії, лохини та інших городніх рослин. Але для цього його потрібно нейтралізувати, додавши будь-яку кислоту, наприклад оцет, лимонну або навіть акумуляторну.

Щоб приготувати добриво з попелу, у банку 1,5 л засипаємо 1 склянку попелу, вливаємо 1 склянку оцту. Чекаємо, поки розчин припинить пінитися, після чого вливаємо його у відро води та поливаємо овочі по 0,5 л під кожен кущ.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини

Підійде і для обіду, і для вечері: рецепт ідеальної карбонари від Ектора

Як у домашніх умовах приготувати пасту карбонару з сиром пармезан та підчеревцем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину

Тримають свої емоції під замком: які знаки Зодіаку найбільш потайливі

Астрологи назвали найбільш потайливі знаки Зодіаку, які не показують свої справжні почуття – Скорпіон, Водолій, Козеріг