Лайм

Розсада огірків в стаканчиках: коли сіяти та як правильно вирощувати

Дізнайтесь важливі нюанси

Щоб уникнути поширених помилок у вирощуванні розсади, варто скористатися перевіреними порадами від досвідчених городників. Далі мова піде про те, як вирощувати огірки в стаканчиках та які дні для їх посадки обрати у березні.

Читайте також: Як перевірити насіння на схожість: метод пророщування у вологих серветках.

Фото: unsplash.com

Сприятливі дні за місячним календарем у березні:

1, 2, 5, 6, 13-19, 28, 29

Поради щодо вирощування розсади огірків

  • Підготовка ґрунту

Щоб саджанці комфортно почували себе після переміщення у відкриту землю, вони повинні вирости в подібному в подібному за структурою та хімічним складом середовищі. При самостійній підготовці ґрунту варто взяти рівне співвідношення дерну, тирси, торфу чи перегною. Після перемішування на кожну ємність субстрату додайте кілька столових ложок деревної золи для знезараження.

  • Процес вирощування

У кожен із стаканчиків висівайте приблизно по дві насінини, покрийте їх плівкою на 3-4 дні, після чого поставте ємність в тепле місце з температурою 20-25° C. Коли з'являться перші пагони, плівку зніміть. Якщо ж посадити більшу кількість насіння, то паростки можуть вийти слабкими, а на під час пересадки пошкодиться коріння, рослина може загинути. Огірки варто висаджувати з тією самою грудкою землі, в якій вони росли.

З пророслого насіння після появи перших листочків слід залишити більш витривалу рослину, у той час як слабкий пагін варто обережно обрізати біля поверхні землі. Висмикувати його не рекомендується, щоб не пошкодити кореневу систему. Пагін, який залишився, таким чином отримає більше простору та поживних речовин, а також доволі швидко зміцниться.

  • Подальший догляд

Коли сім'ядолі розкриються, бажано знизити температуру в приміщенні до 16°, щоб запобігти витягуванню. Таке ж явище може й трапитися у випадку недостатньої кількості світла.

Під час вирощування розсаду слід підживити два рази розчином із сечовини, нітрофоски і з додаванням деревної зали. Доза для одного паростка - один стакан. Якщо земля була приготовлена правильно, можна пройтися без підгодівлі.

У період росту сіянців денна температура повинна триматися в межах 19° C. Також не забувайте про правильний полив, пам’ятаючи, що перезволоження може призвести до загибелі. Поливати рослини слід відстояною водою кімнатної температури. А якщо ж бажаєте наситити рідиною коріння та стимулювати ріст, можна здійснити полив за допомогою шприца. Воду залийте вздовж стінок горщика - при такому способі вона безпосередньо потрапить до коріння. За 3-4 дні до пересадки у відкритий ґрунт розсаду бажано ще раз підгодувати.

Читайте на тему: Заморозки їм не страшні: які рослини можна висівати у відкритий ґрунт у березні.

Фото: pixabay.com

За умови дотримання правил вирощування огірків, вони повинні мати міцні стебла та коріння, а також щільні листя з насиченим зеленим відтінком. Оптимальна висота - до 10 см. Листя повинні розташовуватись близько один від одного.

Перед висадкою у землю також рекомендується зробити загартовування розсади: для цього знизьте температуру в приміщенні до 13-14°. Також можна влаштовувати повітряні ванни, виносячи сіянці кожен день на свіже повітря. Проте не перестарайтесь, щоб не занадто сильно піддати рослини впливу сонячних променів та вітру.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня