Лайм

Як підвищити врожайність моркви вже під час посадки: досвідчені городники знають ці секрети

Дачникам на замітку

Чимало господарів вже на початку весни займаються не тільки обрізкою плодових дерев і кущів у саду, вирощуванням розсади, але і підготовкою посадкового матеріалу. theLime вирішив розповісти, як підвищити врожайність моркви ще під час посадки.

Читайте також: Як підготувати посадковий матеріал, щоб підвищити врожайність картоплі.

Фото: pixabay.com

Грунт

Морква не любить кислі та важкі ґрунти. Тому для отримання великих коренеплодів необхідно подбати про склад та структуру ґрунту заздалегідь.

Перед посадкою грядку необхідно посипати золою (попелом). Її вносять під перекопування – на 1 кв. м. достатньо склянки деревного попелу. Зола не тільки збагатить землю калієм та фосфором, а й запобігатиме грибковим захворюванням.

Насіння

Щоб підвищити врожайність, необхідно перед посівом замочити насіння, щоб згодом морква швидше зійшла.

Беремо 3% перекис у нерозбавленому вигляді та витримуємо насіння протягом 5 хвилин. Після цього обов'язково промиваємо водою, злегка просушуємо та приступаємо до посадки.

Перш ніж приступати до сівби, насіння моркви обов'язково змішуємо з піском. Посівний матеріал дуже дрібний і возитися з кожним зернятком, дотримуючись потрібної відстані, часу ні в кого немає. А пісок допомагає зробити посіви більш рідкими. До того ж він робить ґрунт пухкішим.

Читайте також: Коли починати сіяти насіння у відкритий ґрунт: оптимальна температура та умови.

Місце на грядці

Садити моркву на тому самому місці рік у рік не рекомендується. Відсутність сівозміни неминуче призведе до проблем під час вирощування. Культура, що зростає багато років поспіль на тому ж самому місці, більше схильна до хвороб і атаки шкідників.

Добре розвивається і росте морква після культур, які належать до сімейства гарбузових. Це огірки, кабачки, патисони, гарбуз тощо.

Під час вибору ділянки важливо, щоб вона була добре освітлена. На затінених ділянках морква гірше зростає та розвивається. Тому для посадок краще вибирати сонячне місце.

А щоб захистити моркву від шкідників, зокрема від морквяної мухи, розміщуємо її біля цибулі. Вся справа в тому, що морквяна муха не переносить цибулю, а цибулева муха – моркву. Тим самим ми забезпечуємо взаємовигідне сусідство.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як розбудити розсаду, яка погано росте: способи досвідчених городників.
  2. Що робити з розсадою помідорів, яка витягнулася: швидкий спосіб її зміцнити.
  3. Як пікірувати розсаду перцю та баклажанів: покрокова інструкція з відео.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети

В який день прийнято пекти паски, яка атмосфера має бути в будинку, а також які прикмети пов'язані з приготуванням пасок на Великдень  

Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл

Як у домашніх умовах приготувати свинину із сухофруктами, печінковий паштет, запечену скумбрію, профітролі з начинкою та салат на Великдень

Принесе фінансові можливості: яким знакам Зодіаку пощастить з грошима у травні

Овнів, Козерогів та Близнюків чекає фінансовий успіх у травні - астрологи поділилися прогнозом для цих знаків Зодіаку