Лайм

Жовтіє розсада помідорів: чому це відбувається і що робити

Якщо вчасно вжити заходів, рослини можна врятувати

У березні багато городників займаються посівом насіння на розсаду, вносять різноманітні добрива, а також пікірують рослини. І якщо ви вже знаєте, що робити з розсадою помідорів, що витягнулася, візьміть собі на замітку, чому вона жовтіє. theLime вирішив докладніше розповісти про це.

Читайте також: Коли і чим підживлювати розсаду помідорів, щоб вона була міцною та здоровою.

Чому змінюється колір листя у розсади?

Основний елемент тканин зеленої рослини – хлорофіл. Перебуваючи в клітинах листя, він під впливом сонячного світла перетворює вуглекислий газ та воду на органічні речовини. Пожовтіння рослин говорить про те, що синтез хлорофілу порушений з однієї з багатьох причин: нестача поживних речовин, незадовільний рівень рН ґрунту, хвороби або шкідники, недостатнє зволоження або перепалювання. Таке захворювання рослин називається хлорозом.

Фото: pinterest.com

Причини хлорозу

1. Вологість та недостатнє освітлення

У більшості випадків розсада починає жовтіти при великій вологості ґрунту або за нестачі освітлення. Це частіше відбувається у середніх та північних регіонах, оскільки там навесні для рослин не вистачає сонячних променів.

2. Порушення поживного режиму коріння

Це відбувається при їхньому переохолодженні або фізичних ушкодженнях. Якщо пересадка спричинила пошкодження кореневої системи, то у рослин жовтіють нижні листочки, необхідно дочекатися відновлення коріння сіянця та зникне хлороз. При сильному зниженні температури грунту хлороз стає помітним на всій рослині.

3. Нестача азоту

Щоб з'ясувати, чому з'явився хлороз, необхідно оглянути листя томату. Якщо пожовтіння торкнулося лише нижніх (найстаріших) листових пластинок, то можлива нестача одного з їх елементів живлення. Найчастіше пожовтіння розсади говорить про нестачу азоту. У цьому випадку жилки листя приймають блакитно-червоний відтінок, і змінюють колір навіть невеликі листочки.

Читайте також: Як розбудити розсаду, яка погано росте: способи досвідчених городників.

4. Нестача калію

Пожовтіння може з'явитися при нестачі калію, але в цьому випадку процес може зайти занадто далеко в результаті накопичення в тканинах аміачного азоту, в результаті зневоднення вегетативної маси і спостерігається скручування листя, процес доходить до слідів некрозу тканин.

5. Нестача цинку

Ще однією причиною того, що розсада помідорів жовтіє, може бути нестача цинку. Цей недолік можна визначити за безліччю невеликих жовтих крапок на листовій пластині. В цьому випадку некроз (відмирання) тканин відбувається по всьому листку, і результат стає помітним дуже швидко.

6. Нестача заліза

Хлороз, що поширюється від основи нових листочків, та зміна кольору пластинок. Якщо зміна кольору листової пластинки від жовто-зеленого до лимонно-жовтого і навіть доходить до жовто-білого відтінку, це говорить про сильну нестачу заліза. Такі зміни відбуваються виключно на молодих листочках, на старому листі хвороба не виявляється. У цьому випадку необхідно проводити підживлення рослин препаратами, що містять залізо, сіянці можуть відновитися навіть через кілька годин після початку лікування.

Читайте також: Розсаду помідорів можна пікірувати сухим і вологим способом: коли і як це робити.

Як врятувати розсаду?

1. Перевірте рівень рухливості ґрунту. Він повинен мати хороший дренаж.

2. Надайте рослинам додаткові поживні речовини. Можна використовувати органічні добрива або хімічні добрива, що містять азот, фосфор та калій.

3. Захистіть рослини від хвороб та шкідників за допомогою обробки інсектицидами та фунгіцидами.

4. Забезпечте рослинам достатнє зволоження, не допускаючи пересихання ґрунту.

5. Перенесіть розсаду в прохолодне місце, якщо вона перебуває в надто теплому.

Якщо проблема не вирішується самостійно або листя продовжує жовтіти, рекомендуємо проконсультуватися з досвідченими городниками.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. В березні кріп можна сіяти у відкритий ґрунт: коли і як це правильно робити.
  2. Чим підживити малину навесні, щоб посилити її зростання і розвиток.
  3. Як пікірувати розсаду перцю і баклажанів: покрокова інструкція з відео.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено  

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки