Лайм

Як Великдень відзначають у західних країнах: цікаві традиції свята

Дізнайтесь більше про головне свято всіх християн

Великдень - головне релігійне свято, яке шанують християни всього світу. У 2024 році 31 березня Воскресіння Христове відзначають християни західного обряду - католики, різні протестантські конфесії, віряни англіканської церкви та інші. Християни східного обряду (греко-католики і православні) чекають на 5 травня.

Зі святкуванням Великодня пов'язано багато традицій, що відрізняються в різних країнах. Ось як зустрічають її віряни в Європі, США та інших країнах, де домінує католицизм чи протестантизм.

Читайте також: Що готують на католицький Великдень: традиційні рецепти святкових страв.

Великодня меса у Ватикані, 2022 рік. Фото: Getty Images

Великоднє чування (літургія)

Багато західних християн відвідують великоднє чування увечері Великої суботи. Ця служба включає запалення пасхальної свічки, що символізує воскресіння Ісуса Христа, а також благословення новим вогнем та хрещення новонавернених.

Великодня меса

Недільна меса на Великдень є дуже важливою частиною святкування Великодня для християн західного обряду. У багатьох церквах для цього є спеціальна музика та оздоблення, а проповідь священика зосереджується на воскресінні Ісуса.

Читайте також: Великий піст 2024: що не можна робити в цей період перед святом Великодня.

Великодні яйця

Традиція прикрашати яйця популярна у всьому світі, і в цьому схожість між вірянами різних конфесій. У багатьох західних країнах крашанки розписують релігійними символами або сценами з Біблії. У Сполучених Штатах прийнято фарбувати яйця у яскраві кольори та ховати їх, щоб діти могли знайти їх у великодній ранок.

Фото: pixabay.com

Великодній Кролик

Хоча великодній кролик не є традиційним католицьким символом, він став популярною частиною святкування Великодня у багатьох країнах. Кажуть, що великодній кролик приносить дітям яйця та інші частування у святковий ранок.

Традиційні страви на Великдень

У багатьох західних країнах до Великодня готують особливі страви. В Італії, наприклад, прийнято їсти баранину чи великодній хліб. У Сполучених Штатах шинка є популярною великодньою стравою, як і гарячі булочки з хрестом.

Великодні хрестові булочки католиків та протестантів. Фото: Getty Images

Загалом Великдень — це час великого святкування та роздумів для вірян з усього світу. Хоча можуть бути відмінності в тому, як відзначають це свято в різних країнах, центральне послання про воскресіння Ісуса Христа залишається одним і тим самим.

Дізнайтеся також, що готують замість паски на католицький Великдень: святковий рецепт, який варто спробувати.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Вербну неділю відзначають 28 квітня: які повір'я та прикмети має свято

Вербна неділя 2024 випадає на 28 квітня - які прикмети та повір'я має це велике церковне свято - список

У них чудове почуття стилю: які знаки Зодіаку вміють красиво одягатися

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які красиво одягаються і завжди мають стильний вигляд - Терези, Леви, Близнюки, Тельці

Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх

Як у домашніх умовах приготувати швидку паску з бездріжджового тіста, щоб урізноманітнити святкове меню своєї родини на Великдень