Лайм

Що готують на католицький Великдень: традиційні рецепти святкових страв

Ці страви варто скуштувати хоча б раз

31 березня християни західного обряду святкують Великдень-2024, який у народі прийнято називати "католицьким". На це свято готують особливі страви, аналоги яких можна знайти і в українській кухні.

Наприклад, на Великдень західні християни часто готують запечену шинку з медом, солодкі хрестові булочки, смажену баранину з травами, пасхальний хліб (польська бабка, пиріг мазурек тощо). Ділимося рецептами популярних страв, які доречно буде приготувати на Великдень 31 березня.

Читайте також: Під час посту можна їсти смачні пиріжки: як приготувати їх без яєць та молока.

Польська бабка на Великдень

Інгредієнти: 0,5 склянки молока, 3 яйця, чверть склянки цукру, щіпка солі, 60 г вершкового масла, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 2 склянки борошна, півсклянки родзинок або інших сухофруктів. Для сиропу: чверть склянки яблучного соку, 1 ст. ложка рому чи коньяку, півсклянки цукру.

Фото: Getty Images

Приготування:

У глибокій ємності змішайте молоко, яйця, цукор, сіль, розм'якшене вершкове масло, сухі дріжджі та борошно. Збийте тісто міксером, після чого додайте родзинки і ще раз перемішайте.

Тісто накрийте плівкою і залиште на 1 годину, щоб воно піднялося.

Змішайте сироп для просочення бабки: яблучний сік налийте в каструльку, додайте цукор і на повільному вогні нагрівайте, поки цукор не розчиниться. Потім долийте ром для аромату.

Тісто перекладіть у форму і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте протягом 35 хвилин, після чого перевірте готовістю шпажкою. Якщо тісто прилипає до дерев'яної палички, випікайте бабку ще 5-10 хвилин.

Дістаньте готову страву, полийте її сиропом і залиште на 20 хвилин. Коли бабка поглине сироп, її можна викласти на тарілку і присипати цукровою пудрою.

Читайте також: Коли Трійця у 2024 році: чи зміниться дата і що потрібно знати про свято.

Англійські хрестові булочки

Інгредієнти: 300 мл молока, 70 г вершкового масла, 550 г борошна, 1 ч. ложка солі, 100 г цукру, 20 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 80 г родзинок, 50 г цукатів, 50 мл рома, 1 апельсин, 1 ч. ложка меленої кориці, половина ч. ложки меленого імбиру, половина ч. ложки меленої гвоздики. Для хрестів: 1 яйце, 70 г борошна, 4 ст. ложки води.

Фото: Getty Images

Приготування:

Пропарте ізюм у окропі, злийте воду. Додайте до нього натерту цедру апельсина і залийте ромом на 2 години. Потім злийте алкоголь.

Закип'ятіть молоко, зніміть з вогню, додайте масло і розмішайте. Отриману суміш перелийте в глибоку миску, де будете місити тісто. Коли вона трохи охолоне, додайте дріжджі і перемішайте. Додайте яйце, просіяне борошно, прянощі та цукор.

Замісіть тісто, щоб воно було однорідним. Для цього вам знадобиться близько 10 хвилин. Накрийте плівкою та залиште підніматися на 1 годину.

У тісто для булочок додайте родзинки із цедрою, терте яблуко. Перемішайте інгредієнти, потім розділіть тісто приблизно на 15 частин і сформуйте булочки. Викладайте їх на деко, застелене пергаментом.

Злегка зволожте кухонний рушник, накрийте булочки і залиште ще на 1 годину. Коли булочки піднімуться, змастіть їх яйцем, а тоді змішайте борошно з водою і намалюйте цією сумішшю хрести.

Випікайте англійські хрестові булочки на Великдень у духовці, розігрітій до 220 градусів протягом 20-30 хвилин.

Після того, як булочки будуть готові, їх можна змастити підігрітим апельсиновим джемом. Таке святкове блюдо прийнято їсти гарячим.

Дізнайтеся також, що готувати без м'яса під час посту.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини

Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень

Як у домашніх умовах спекти швидку паску на сирному тісті, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати близьких на Великдень

З Вербною неділею: красиві і душевні привітання зі святом своїми словами

Як красиво своїми совами привітати близьких із Вербною неділею 28 квітня – привітання зі святом у прозі