31 березня християни західного обряду святкують Великдень-2024, який у народі прийнято називати "католицьким". На це свято готують особливі страви, аналоги яких можна знайти і в українській кухні.
Наприклад, на Великдень західні християни часто готують запечену шинку з медом, солодкі хрестові булочки, смажену баранину з травами, пасхальний хліб (польська бабка, пиріг мазурек тощо). Ділимося рецептами популярних страв, які доречно буде приготувати на Великдень 31 березня.
Читайте також: Під час посту можна їсти смачні пиріжки: як приготувати їх без яєць та молока.
Польська бабка на Великдень
Інгредієнти: 0,5 склянки молока, 3 яйця, чверть склянки цукру, щіпка солі, 60 г вершкового масла, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 2 склянки борошна, півсклянки родзинок або інших сухофруктів. Для сиропу: чверть склянки яблучного соку, 1 ст. ложка рому чи коньяку, півсклянки цукру.
Приготування:
У глибокій ємності змішайте молоко, яйця, цукор, сіль, розм'якшене вершкове масло, сухі дріжджі та борошно. Збийте тісто міксером, після чого додайте родзинки і ще раз перемішайте.
Тісто накрийте плівкою і залиште на 1 годину, щоб воно піднялося.
Змішайте сироп для просочення бабки: яблучний сік налийте в каструльку, додайте цукор і на повільному вогні нагрівайте, поки цукор не розчиниться. Потім долийте ром для аромату.
Тісто перекладіть у форму і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте протягом 35 хвилин, після чого перевірте готовістю шпажкою. Якщо тісто прилипає до дерев'яної палички, випікайте бабку ще 5-10 хвилин.
Дістаньте готову страву, полийте її сиропом і залиште на 20 хвилин. Коли бабка поглине сироп, її можна викласти на тарілку і присипати цукровою пудрою.
Читайте також: Коли Трійця у 2024 році: чи зміниться дата і що потрібно знати про свято.
Англійські хрестові булочки
Інгредієнти: 300 мл молока, 70 г вершкового масла, 550 г борошна, 1 ч. ложка солі, 100 г цукру, 20 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 80 г родзинок, 50 г цукатів, 50 мл рома, 1 апельсин, 1 ч. ложка меленої кориці, половина ч. ложки меленого імбиру, половина ч. ложки меленої гвоздики. Для хрестів: 1 яйце, 70 г борошна, 4 ст. ложки води.
Приготування:
Пропарте ізюм у окропі, злийте воду. Додайте до нього натерту цедру апельсина і залийте ромом на 2 години. Потім злийте алкоголь.
Закип'ятіть молоко, зніміть з вогню, додайте масло і розмішайте. Отриману суміш перелийте в глибоку миску, де будете місити тісто. Коли вона трохи охолоне, додайте дріжджі і перемішайте. Додайте яйце, просіяне борошно, прянощі та цукор.
Замісіть тісто, щоб воно було однорідним. Для цього вам знадобиться близько 10 хвилин. Накрийте плівкою та залиште підніматися на 1 годину.
У тісто для булочок додайте родзинки із цедрою, терте яблуко. Перемішайте інгредієнти, потім розділіть тісто приблизно на 15 частин і сформуйте булочки. Викладайте їх на деко, застелене пергаментом.
Злегка зволожте кухонний рушник, накрийте булочки і залиште ще на 1 годину. Коли булочки піднімуться, змастіть їх яйцем, а тоді змішайте борошно з водою і намалюйте цією сумішшю хрести.
Випікайте англійські хрестові булочки на Великдень у духовці, розігрітій до 220 градусів протягом 20-30 хвилин.
Після того, як булочки будуть готові, їх можна змастити підігрітим апельсиновим джемом. Таке святкове блюдо прийнято їсти гарячим.
Дізнайтеся також, що готувати без м'яса під час посту.