Лайм

Що готують замість паски на католицький Великдень: святковий рецепт, який варто спробувати

Ароматний пиріг з горіхами та шоколадом

"Католицький Великдень" - це народна назва свята. Насправді 31 березня Великдень-2024 відзначають християни західного обряду – католики, різні протестантські конфесії, віряни англіканської церкви та інші. У цей день готують особливі страви, серед яких пиріг Мазурка з горіховою начинкою та шоколадною глазур'ю. Як його приготувати – далі у нашому матеріалі.

Читайте також: Що готують на католицький Великдень: традиційні рецепти святкових страв.

Інгредієнти для тіста: борошно пшеничне (200 г), масло вершкове або маргарин (100 г), жовток (1 шт.), сметана жирністю 20% (3 ст.л.), цукор або цукрова пудра (1 ст.л.) , ванільний цукор (0,5 ч.л.), сіль (щіпка).

Інгредієнти для начинки: горіхи мелені (300-400 г), яйця (2 шт.), цукор (100-150 г), сметана жирністю 20% (2-3 ст.л.), сік та цедра одного лимона.

Інгредієнти для помадки: цукор (5 ст.л.), какао (5 ст.л.), вершкове масло (20-30 г), вершки жирністю 33% (80-100 г).

Фото: Getty Images

Приготування:

Для тіств в глибоку ємність просіюємо борошно. Холодне масло або маргарин обвалюємо в борошні і натираємо на великій тертці. Перетираємо руками до отримання пісочної крихти. Робимо це швидко, щоб масло не розтануло від теплоти рук.

В отриману крихту висипаємо цукор або просіяну цукрову пудру, додаємо жовток, ванільний цукор, дрібку солі, сметану і замішуємо тісто. Відправляємо у холодильник на 5-10 хвилин.

Для начинки волоські або інші горіхи перемелюємо у блендері, не дуже дрібно. Робимо це у кілька підходів. В останню порцію додаємо цукор. Трохи горіхової крихти залишаємо для посипання пирога.

У загальну горіхову масу розбиваємо яйця, змішуємо, додаємо сметану. Натираємо цедру лимона, видавлюємо сік. Все ретельно перемішуємо до однорідної маси.

Тісто дістаємо з холодильника та викладаємо на присипану борошном поверхню. Злегка його обминаємо і розкочуємо завтовшки до 1 см.

Читайте також: Великий піст 2024: що не можна робити в цей період перед святом Великодня.

Форму для випікання змащуємо маслом, на дно укладаємо пергамент і припилюємо борошном. Викладаємо тісто та розрівнюємо по формі. Проколюємо виделкою і викладаємо горіхову начинку. Розрівнюємо.

Ставимо в розігріту до 210 градусів духовку. Випікаємо Мазурку 30-35 хвилин, час залежить від особливостей духовки. Готовий пиріг залишаємо у вимкненій духовці на 5-10 хвилин, щоб він трохи охолонув.

Тим часом готуємо шоколадну помадку. У сотейник додаємо цукор, перетираємо через сито какао, додаємо вершки і ставимо на слабкий вогонь. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння, але не даємо закипіти. Коли маса загусне, додаємо вершкове масло і перемішуємо до його розчинення.

Дістаємо пиріг з духовки, виймаємо з форми, перекладаємо на пласку тарілку та покриваємо помадкою. Прикрашаємо подрібненими горіхами. Ставимо в холодильник на ніч. За півгодини до подачі виймаємо пиріг з холодильника і нарізаємо порційними шматочками.

Дізнайтеся також, що готувати без м'яса під час посту.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень

Як у домашніх умовах спекти швидку паску на сирному тісті, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати близьких на Великдень

З Вербною неділею: красиві і душевні привітання зі святом своїми словами

Як красиво своїми совами привітати близьких із Вербною неділею 28 квітня – привітання зі святом у прозі

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено