Лайм

Посадка капусти на розсаду: що потрібно для гарного росту і захисту від хвороб

Врахуйте ці рекомендації

Квітень - час посіву городніх культур, вирощування розсади та її підготовки до посадки у відкритий ґрунт. Раніше ми розповідали, чим полити розсаду перцю, щоб вона росла міцною та здоровою, а тепер поговоримо про посів капусти, який зазвичай проводять у середині квітня.

Згідно з місячним посівним календарем, найкраще для посадки капусти підходять дні з 10 по 17 квітня. Але лише дотримання термінів недостатньо, щоб отримати хорошу розсаду. Авторка каналу "Півтори сотки" детально розповіла, як сіяти капусту і який ґрунт вона любить.

Читайте також: Чим підгодувати озиму цибулю у квітні для гарного росту та захисту від шкідників.

За словами городниці, є два способи посіву капусти: у коробочки та на грядку під плівку. Якщо ви висаджуєте капусту на розсаду, зробіть це в середині квітня, а якщо віддаєте перевагу другому способу - дочекайтеся третьої декади місяця, 20-25 числа.

"Насипаємо в коробочки ґрунтову суміш. Ґрунт для капусти обов'язково має бути з додаванням білого або жовтого піску. На 2 кг ґрунту потрібно 0,5 л піску. Також обов'язково додайте вермикуліт - приблизно 10% від об'єму суміші. За наявності, додайте також півсклянки попелу, - радить городниця. - Так капуста одразу і обеззаразиться, і отримає гарне підживлення".

Ґрунт у коробочці добре пролийте, він повинен бути трохи спресованим, не рихлим, щоб корінець капусти добре закріпився.

Отвори робимо на відстані один від одного приблизно 2 см. Глибина отворів - 0,7-1 см, не глибше. Розкладіть по 1 насінині в отвори і пролийте з пульверизатора розчином фітоспорину - природного біофунгіциду.

Читайте також: Нашатирний спирт і дьоготь: яка обробка картоплі перед посадкою захистить її від шкідників.

Готують розчин так: 1 ст. ложку пасти фітоспорину розмішуємо у 2 ст. ложках теплої кип'яченої води та переливаємо у пляшечку. З цього концентрату робимо робочий розчин: 1 год. ложку суміші додаємо в 1 л теплої кип'яченої води. Перемішуємо, виливаємо в ємність із пульверизатором. Намагайтеся використати розчин протягом 3-5 днів і зберігайте в темному прохолодному місці.

Після обробки фітоспорином зариваємо отвори з насінням і ставимо коробочок у прозорий пакет, зав'язуємо та ставимо у тепле добре освітлене місце до появи сходів.

"Сходи з'являться приблизно на 5-6 день після посіву. Коли це станеться, знімаєте пакет із коробочки і переставляєте розсаду у світле, але не надто тепле місце (приблизно 15-16 градусів). Якщо буде занадто тепло, вона може витягнутися, - попередила авторка каналу. - Коли на розсаді з'явиться по 2 справжні листочки, розсаду потрібно розпікірувати в окремі стаканчики, де вона зростатиме до висадки у ґрунт".

Читайте також: Чим підгодувати озимий часник у квітні, щоб він добре ріс і не жовтів.

Якщо ви будете сіяти капусту під плівку на городі, враховуйте, щоб земля на грядці була не надто м'якою і пухкою: корінню капусти потрібно закріпитися. Додайте в ґрунт вермикуліт, посійте насіння на глибині 0,7-1 см, добре пролийте, засипте землею і накрийте плівкою до появи сходів. Коли сходи з'являться, орієнтуйтесь на температуру. Плівку потрібно буде знімати, щоб поливати капусту.

Якщо капуста під плівкою посіяна дуже густо, її доведеться трохи прорвати, щоб вона не витягувалася і не була занадто тонкою.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

В які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції

У які Страсного тижня можна займатися випіканням пасок та іншими приготуваннями до свята, а в який день категорично не можна 

Ця страва потішить малечу: рецепт шоколадних яєць з горішками до Великодня

Як у домашніх умовах приготувати оригінальний десерт – шоколадні яйця з начинкою, щоб урізноманітнити своє меню на Великдень 2024

Емоції беруть гору: знаки Зодіаку, які найчастіше плачуть

Скорпіони, Риби і Раки дуже емоційні, можуть часто плакати - фахівці розповіли детально про характери цих знаків