Лайм

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Її використовують як оберег протягом усього року

У цю неділю, 5 травня, православні та греко-католики відзначатимуть Великдень. Багато господинь вже почали готуватися до світлого свята: як відомо, у середу і четвер можна пекти паски, а також приготувати четвергову сіль. theLime вирішив докладніше розповісти про цей оберіг.

Читайте також: Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети.

Що таке четвергова сіль?

Четвергова сіль (чорна сіль) виробляється особливим способом у ніч із середи на четвер або рано вранці в Чистий четвер Страсного тижня – у 2024 році цей день випадає на 2 травня. Через наявність у солі різних хімічних речовин під час нагрівання відбувається ланцюг хімічних реакцій, і вона чорніє. Таку сіль здавна готували у печі, а потім святили у церкві та зберігали вдома біля ікон. Вважали, що вона має цілющі властивості та захищає від різних хвороб, особливо при захворюваннях шкіри, також її використовували для очищення організму. Головне правило під час приготування – у будинку має бути тиша.

Фото: pinterest.com

Коли і як готувати четвергову сіль?

Наші предки вважали, що Чистий четвер має особливу силу – до сходу сонця цього дня необхідно викупатися, а потім приготувати четвергову сіль.

Раніше її готувати у печі, а сучасні господині для цього можуть скористатися духовкою. Можна приготувати таку сіль і на сковороді.

Четвергова сіль на сковороді

Інгредієнти для приготування четвергової солі:

- кам'яна сіль – 1 кг;

- борошно – 12 ст. л.;

- лікарські трави (календула, полин, м'ята, шавлія чи інші) – по щіпці.

Сіль (або сіль з борошном та травами) висипаємо на суху сковорідку і тримаємо на повільному вогні, помішуючи та читаючи молитву "Отче наш". Робимо це доти, доки сіль не почорніє.

Читайте також: Крашанки в цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.

Четвергова сіль у духовці

Знімаємо з капусти зелене листя, подрібнюємо за допомогою блендера та змішуємо із сіллю. Викладаємо отриману суміш на деко і запікаємо в духовці за температури 180°С 40-60 хвилин. Коли сіль почорніє, виймаємо, охолоджуємо. Перетираємо і висипаємо у скляну баночку для зберігання.

Як застосовувати четвергову сіль?

У багатьох випадках четвергову сіль використовують як оберіг. Наприклад, на Великдень нею солять освячені яйця, якими розговляються після святкової служби у церкві.

Є також і особливий ритуал із четверговою сіллю, за допомогою якого виганяють із дому зло: для цього її потроху насипають у кутках будинку, а потім збирають і закопують десь, викидати у сміття таку сіль не можна.

Четвергову сіль також можна додавати в купіль новонародженого, щоб він зростав сильним та здоровим.

Молоді дівчата використовують таку сіль для вмивання. Її кидають у воду і замовляють воду на красу та здоров'я.

Ємність із четверговою сіллю можна поставити в центр столу для того, щоб її використовували люди, які потребують захисту від хвороб та злого ока.

Фото: instagram.com/slovianska_vidma

Цікаві новини для вас:

  1. Що не можна одягати на Великдень: Андре Тан дав 5 модних порад.
  2. Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл.
  3. Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні