Лайм

Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл

Урізноманітніть своє великоднє меню

До світлого свята Великодня залишаються лічені дні, тому багато господинь вже починають замислюватися про святкове меню. І якщо ви вже визначилися з рецептом паски, яку випікатимете, візьміть собі на замітку варіанти смачних м'ясних страв, салатів, закусок тощо. theLime ділиться простими рецептами.

Читайте також: Святкове меню на Великдень-2024: приготуйте ніжну буженину з телятини у духовці.

Запечена свинина з сухофруктами

Інгредієнти: биточна частина свинини (карбонат, корейка) (1 кг), інжир (4-5 шт.), курага (10-12 шт.), копчений чорнослив (10-12 шт.), олія (3 ст. л.), сіль (1 ч. л.), часник (3-4 зубчики), перець (1/2 ч. л.), паприка (1 ч. л.), прованські трави (1 ч. л.), сік лимона (1-2 ч. л.).

Приготування:

Биток промиваємо у проточній воді, робимо 5 глибоких надрізів не до кінця – так, як показано на відео.

Солимо всередині, потім викладаємо інжир, курагу та копчений чорнослив.

В окремій мисці з'єднуємо рослинну олію, пропущений через прес часник, сік лимона та спеції. Поливаємо маринадом м'ясо з усіх боків, щільно загортаємо – спочатку у два шари пергаменту, потім у фольгу.

Духовку розігріваємо до 180°С і випікаємо м'ясо 1 годину, потім розрізаємо фольгу з пергаментом та випікаємо ще 15 хвилин.

Чекаємо, доки свинина охолоне, потім відправляємо її в холодильник.

Переглянути цей допис до Instagram

РЕЦЕПТІ домашніх страв КОЖЕН ДЕНЬ (@recepti_dariko)


Читайте також: Не кришиться і чудово фіксує декор: рецепт желатинової глазурі для пасок.

Печінковий паштет із яйцем

Інгредієнти: печінка куряча (500 г), м'ясо свиняче (500 г), цибуля (1 шт.), манка (3 ст. л.), хліб білий (2-3 скибочки), яйця (2-3 шт.), сіль, перець, відварені яйця для начинки (4 шт.).

Приготування:

Печінку промиваємо, очищаємо від плівок та перебиваємо блендером. Додаємо до неї манну крупу, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин.

М'ясо та підсмажену цибулю пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо у блендері. Додаємо заздалегідь змочений білий хліб, перемішуємо.

У глибокій мисці з'єднуємо фарш, печінку з манною крупою, яйця, сіль та спеції. Все ретельно перемішуємо.

Форму для випікання вистилаємо пергаментним папером. Викладаємо частину паштету так, щоб заповнити половину форми. Потім викладаємо зварені й очищені від шкаралупи яйця і зверху викладаємо частину паштету.

Духовку розігріваємо до 190°С і випікаємо паштет приблизно 1 годину.

Читайте також: М'ясна страва на Великдень-2024: як приготувати соковиту яловичину "Біф Веллінгтон".

Запечена скумбрія

Інгредієнти: скумбрія (2 шт.), соєвий соус (4 ст. л.), цедра лимона, сік лимона (1 ст. л.), мелений коріандр (1 ч. л.), цукор (1 ч. л. без гірки), лимонний перець за смаком.

Приготування:

Рибу промиваємо, відрізаємо голову, плавці, видаляємо нутрощі (краще це робити, коли риба ще повністю не розморозилася), миємо, розрізаємо на філе, а кожне філе розрізаємо навпіл.

Для маринаду змішуємо соєвий соус, цукор, коріандр, лимонну цедру, сік, лимонний перець.

Рибу змащуємо маринадом і маринуємо близько 30 хвилин.

Кожен шматочок згортаємо рулетиком, закріплюємо зубочисткою. Поливаємо соусом, що залишився.

Ставимо в розігріту до 200°С духовку на 20 хвилин.

Переглянути цей допис до Instagram

РЕЦЕПТИ ЗНІДАНКИ ДЕСЕРТИ (@tania_sheremet_)


Читайте також: Ця страва порадує малюків: рецепт шоколадних яєць із горішками до Великодня.

Профітролі із солоною начинкою

Інгредієнти для тіста: молоко (50 г), вода (50 г), масло (50 г), цукор (1 ч. л.), сіль (1/4 ч. л.), борошно (75 г), яйця (2-3 шт.).

Інгредієнти для начинки: яйця (2 шт.), солоні огірки (2 шт.), плавлений сир (2 шт.), зелена цибуля (кілька гілочок), майонез (2-3 ст. л.), сардини (1 банка), чорний мелений перець.

Приготування:

Готуємо тісто: у каструлю вливаємо воду, молоко, масло, цукор, сіль. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, всипаємо борошно і перемішуємо до утворення грудки. Після цього тісто підсушуємо ще 2 хвилини.

Далі перекладаємо в миску та охолоджуємо до 50°С.

Потім потроху додаємо яйця, перемішуємо до густини, тоді знову підливаємо яйця, добре вимішуємо до однорідної блискучої маси.

Перекладаємо в кондитерський мішок і відсаджуємо на деко, застелене пергаментом.

Ставимо в розігріту до 200°С духовку на 25-30 хвилин.

Для начинки відварені яйця ріжемо кубиком, перекладаємо в миску, так само ріжемо солоні огірки та зелену цибулю.

Беремо сардини, зливаємо рідину та розминаємо виделкою, перекладаємо начинку. Сюди додаємо плавлений сир, натертий на великій тертці, чорний мелений перець, перемішуємо.

Профітролі готові. Дістаємо та охолоджуємо, вже потім наповнюємо начинкою. Прикрашаємо шматочком помідора та зеленню.

Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення РЕЦЕПТІ | ЗНІДАНКИ | ДЕСЕРТІ (@tania_sheremet_)


Читайте також: В які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції.

Салат з копченою куркою

Інгредієнти: кукурудза (0,5 банки), свіжий огірок (2 шт.), куряче стегно копчене (1 шт.), квасоля червона консервована (0,5 банки), морква по-корейськи (150 г), майонез, сіль, перець.

Приготування:

Копчену курку нарізаємо довгими шматками, огірок соломкою і викладаємо в салатник. Додаємо решту інгредієнтів, змащуємо майонезом, солимо за смаком і перемішуємо.

Фото: instagram.com/cook_julija_simonchuk

Цікаві новини для вас:

  1. Крашанки у цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.
  2. Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх.
  3. Блогерка показала, як приготувати заварну сирну паску з курагою та шафраном: яскравий рецепт.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні