Лайм

Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети

Під час приготування пасок не прийнято шуміти

У 2024 році Світле Христове Воскресіння – Великдень – православні та греко-католики відзначать 5 травня. Напередодні свята господині підбирають рецепти страв, якими дивуватимуть гостей за великоднім столом, а також випікають паски та фарбують яйця. theLime вирішив докладніше розповісти, що не можна робити під час випічки і які прикмети пов'язані з цим процесом.

Читайте також: У які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції.

За церковними канонами паску можна пекти в середу, четвер та суботу. За народною традицією паски найчастіше випікають саме у Чистий четвер.

Фото: pixabay.com

Як пекти паску – головні ритуали та заборони

1. У будинку має бути тиша

Під час змішування тіста на Великдень на кухні не повинно бути сторонніх людей. Ви повинні бути зосереджені на цьому процесі, утримуватися від сварок, негативних думок та гучних розмов. Як вважали наші предки, великоднє тісто потребує уважного та поважного ставлення до себе.

Якщо в будинку є діти, необхідно зайняти їх чимось або попросити не шуміти, щоб тісто на паску "не злякалося" (воно може не підійти).

2. Готувати потрібно у гарному настрої

Потрібно налаштуватися і готувати паску із задоволенням та бажанням. Під час приготування спробуйте згадати найтепліші спогади, думати про світле та радісне у вашому житті.

3. Необхідно прибрати на кухні

Бажано до Чистого четверга прибрати весь будинок, а особливо кухню, де випікатимуться паски.

4. Для приготування паски потрібно використовувати тільки якісні продукти

Бажано взяти перевірений рецепт та гарні продукти. З паскою не слід експериментувати.

5. Під час замішування тіста та випічки не можна говорити погані слова, лаятися, поганословити, а також приймати гостей і навіть ляскати дверима.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Що робити, якщо немає форми для паски: допоможе лайфхак із фольгою.

Прикмети, пов'язані з паскою

Наші пращури вірили, що невдала паска віщує невдачі, а пишна і висока - щастя на весь рік.

Якщо тісто на паску добре підійшло, це віщувало сім'ї добро та процвітання.

Також існує повір'я, за яким паска, що тріснула, означає сварки в сім'ї. Ймовірно, сім'я розпадеться.

У давнину господині пекли паски в печі, використовуючи для цього спеціальну хлібну лопату. Згідно з повір'ями, у день приготування пасок ця лопата набувала цілющих властивостей, і вся сім'я мала до неї доторкнутися.

Ось ще кілька цікавих прикмет про паску:

1. Якщо паску випікають пізно вночі – наступний рік буде сповнений спокою та гармонії.

2. Якщо паска була приготовлена у спеціальній глиняній формі – наступний рік буде багатий на доход.

3. Горіхи у пасці принесуть багато роботи і старанної праці наступного року.

4. Якщо хочете, щоб наступний рік був багатий на любов і теплі почуття, додайте в тісто курагу.

5. Родзинки у пасці принесуть радість і веселощі.

Наші пращури вірили, що якщо паска тріснула або провалилася, варто чекати хвороби або навіть смерті. Але боятися не варто, адже ніжне дріжджове тісто може зіпсувати не злий рок, а протяг, старі або неякісні дріжджі, порушення температурного режиму під час приготування, занадто холодні або гарячі інгредієнти тощо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати класичну українську паску на дріжджах: найвдаліший рецепт.
  2. Що робити, якщо тісто на паски не піднімається: прості способи врятувати випічку.
  3. Паска "Три шоколади" за смаком схожа на глазурований сирок: як її приготувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні