У травні розсаду висаджують у відкритий ґрунт, і щоб вона добре прижилася і була захищеною від хвороб, городники використовують різноманітні способи. Хтось обмежується добривами, а хтось застосовує додаткові “хитрощі”. Один із них - розчин фітоспорину, про користь якого розповіла авторка YouTube-каналу "Півтори сотки".
Читайте також: Як врятувати розсаду, яка почала жовтіти: підживлення перцю, томатів і баклажанів.
Фітоспорин - це біофунгіцид, створений на основі корисних живих бактерій Bacillus subtilis. За словам городниці, він ефективно протидіє борошнистій росі, фітофторозу, кореневій гнилі та іншим грибковим і бактеріальним хворобам рослин. Фітоспорин не лише пригнічує ріст хвороботворних мікроорганізмів, але й посилює природний захист рослин.
Серед переваг використання фітоспорину на городі - безпека для рослин, ґрунту, тварин, людей і комах. Він збагачує мікробіоту ґрунту, тому рослинам буде простіше засвоювати поживні речовини. Також він робить рослини на городі більш стійкими до перепадів температури, посухи, затяжних дощів та інших стресових факторів навколишнього середовища.
Читайте також: Які добрива вносити під картоплю після висаджування: поради досвідчених городників.
Щоб приготувати маточний (концентрований) розчин фітоспорину, авторка "Півтори сотки" радить взяти 200 г пасти, помістити її у літрову банку, додати 400 мл теплої води і гарно перемішати. Після цього банку закривають кришкою, ставлять у непрозорий пакет і прибирають у темне місце на 1-2 доби.
Через 2 дні маточний розчин фітоспорину буде готовим для розведення водою - приготування робочого розчину, який на городі застосовують різними способами. Наприклад, розчином фітоспорину зволожують ґрунт у лунках, в які висаджують розсаду помідорів або інших рослин, обприскують листя, обробляють коріння, поливають висаджені рослини під корінь тощо.
"Інструкції щодо того, в яких пропорціях розводити маточний розчин фітоспорину для тих чи інших городніх робіт, вказані на упаковках препарату", - зазначила городниця.
Дізнайтеся також, де краще садити баклажани, щоб мати великий урожай.