Лайм

Як врятувати підмерзлу картоплю на городі: дієві поради

Не панікуйте завчасно

Багато дачників вже посадили картоплю у квітні або на початку травня, орієнтуючись на місячний календар та сприятливі погодні умови. Однак у середині місяця в Україну прийшло різке похолодання, місцями навіть із заморозками, тому багато хто переживає, що ж буде з урожаєм. theLime розбирався, як врятувати підмерзлу картоплю.

Про це йдеться у повідомленні УНІАН.

Читайте також: Велика загроза врожаю: чому не можна садити картоплю поряд з помідорами.

Яку температуру може витримати картопля?

Заморозки можуть призвести до пошкодження та загибелі бадилля, осолоджування та загибелі бульб. Однак існують сорти картоплі, які здатні витримати до -3°С. Якщо стовпчик термометра опускається до -4°С і далі вниз, то міжклітинний простір починає покриватися кристалами льоду, а це вже головна причина загибелі коренів і всієї системи рослини.

Якщо з води, яка при заморожуванні просочується з цитоплазми, утворюється лід, то рослина на 100% не зростатиме і розвиватиметься. Але якщо льоду не буде, то багато сортів картоплі здатні нормально пережити навіть температуру до -7°С.

Читайте також: Не дасть хорошого врожаю: городниця показала, яку картоплю не слід садити навесні.

Як врятувати підмерзлу картоплю?

Обприскуємо водою

Рано вранці, поки немає сонця, необхідно полити картоплю водою зі шланга з дрібним розпилювачем. Це потрібно для того, щоб вода, яка не встигла розтанути, не перетворилася на лід.

Потім необхідно створити тінь для рослин – можна накрити кущі картоплі картоном, плівкою, лопухами. У такій обстановці вода танутиме повільно, не створюючи небезпек.

Вносимо азотні та калійні добрива

Через зниження та перепади температури рослини відчувають стрес, що стає причиною нестачі зеленої маси у картоплі. Тому необхідно внести добрива: наприклад, коров'як (на відро води буде достатньо 1 л добрива). Перемішуємо, знову розводимо водою у співвідношенні 1:1 і цим розчином поливаємо бадилля. Додатково можна всипати 300 г деревної золи під кожен кущ.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки: народні методи.
  2. Які добрива потрібні огіркам, щоб дали багато врожаю: поради городникам.
  3. Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки у ґрунт.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються