Лайм

Чому жовтіють і гниють кабачки: поради досвідчених городників, як врятувати урожай

Є декілька простих способів припинити гниття плоду

Інколи навіть досвідчені городники скаржаться, що їхні кабачки жовтіють і починати гнити. І дуже шкода, що гниють саме маленькі кабачки, які ще не встигли дозріти.

Про те, чому жовтіють і гниють кабачки, а також про те, що робити, розповів автор YouTube-каналу "Корисне TV".

Читайте також: Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.

Засмучуватися не варто, бо з проблемою можна впоратися, і кабачки ще потішать своїм щедрим врожаєм. Причин жовтіння кабачків може бути кілька.

"Інколи жовтіють маленькі кабачки, які не встигли запилитися, а як ми знаємо, на кабачках є чоловічі й жіночі квітки, а сама культура ця є бджолозапильною. Тож коли бджоли не змогли запилити кабачки через негоду чи з якихось інших причин, кабачок на жіночій квітці так і залишиться маленьким і не дозріє.

Такі кабачки краще зразу видалити, щоб стебло почало наростати більше і випустило нові квіти з плодами", - пояснив автор ролика.

Також кабачки починають гнити, коли в грунті багато вологи через сильні опади. Ці плоди теж краще відразу видалити, щоб гниль не вражала стебло.

"Краще це зробити за допомогою секатора, оскільки стебла в таких рослин м’які", - каже фермер.

Третя причина, чому кабачки жовтіють і не ростуть, може бути пов’язана з нестачею живлення, тому рослини важливо підживити у цей період, щоб дати новий старт для росту.

Читайте також: Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.

Також може бути четверта причина і в такому випадку вже потрібно буде вирішувати, чи залишати рослини.

"Кущі можуть бути уражені шкідниками або хворобами. Про це можна зрозуміти, якщо навіть великі і стиглі кабачки будуть рости некрасивими, кривими, у пухирях, можуть бути неоднорідними на колір на одному стеблі - від світлого до темного. Листя на кущі може бути в дірках від шкідників, а на зворотній стороні листа, особливо на молодих маленьких листочках, може бути попелиця або інші шкідники. Тому потрібно обов'язково зірвати весь врожай, уражений хворобами, а якщо ж самі плоди придатні до вживання, можна використати їх в їжу", - розповів автор ролика.

Щоб запобігти хворобам кабачків, їх варто обробляти інсектицидами від шкідників і протигрибковими препаратами – фунгіцидами, але це вже не можна робити за два тижні до дозрівання плодів, щоб хімічні препарати не потрапили в їжу.

Читайте також: Звичайна харчова сода стане в пригоді в саду і на городі: чим вона корисна.

"Можете не хвилюватися, якщо вам доведеться видалити уражені плоди, просто видаліть їх і кущі далі будуть рости нормально і зав’яжуть нові плоди", - резюмував автор відео.

Цікаві новини для вас:

  1. Що зробити з часником у червні, щоб збільшити голівки: три дії для гарного врожаю.
  2. Помідори не виносять тінь і надмірну вологість: які помилки заважають гарному врожаю.
  3. Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні