Лайм

Скручується листя на помідорах: в чому причина і як врятувати рослини

Дієві поради щодо порятунку врожаю

На початку липня в Україні посилилася спека, яка є випробуванням для багатьох городніх культур. Наприклад, суха спекотна погода є сприятливим середовищем для розмноження павутинного кліща на огірках. Може вона вплинути і на помідори, які активно формують зав'язь. Автор YouTube-каналу "Півтори сотки" розповіла, як через спеку скручується листя у томатів, і які ще причини можуть призвести до такої "поведінки" рослин.

"Є кілька причин, чому на помідорах скручується листя. Перша - це спека та недостатній полив. Таким чином, рослина намагається захиститися від дії високих температур, щоб не втрачати вологу через листя і знизити ризик сонячних опіків", - каже городниця.

Читайте також: Урожай врятує звичайний попіл: як приготувати чудо-підживлення для грядок.

Якщо листя помідорів скручується у спекотну погоду, потрібно збільшити полив вранці та ввечері, щоб вода не випаровувалась надто швидко. Також ви можете затінити рослини, зробивши навколо грядки "тент" із агроволокна або інших матеріалів.

"Можна додати полив та обприскувати рослини по листку, додавши у воду антистресанти на основі амінокислот", - радить авторка каналу.

Іноді листя на томатах скручується через надлишок азоту, який міститься в комплексних мінеральних добривах, сечовині, аміачній селітрі, компості, перегною тощо. У таких випадках потрібно на 10 днів припинити підживлення помідорів азотом, а також видаляти пасинки та нижні листочки (не всі одразу, щоб рослини не зазнавали стресу).

Якщо листя скручується в різні боки, це може свідчити про брак бору. На цей дефіцит також вказує невелика кількість зав'язі та квіток. У такому разі потрібно підживити помідори борною кислотою (5 г на 10 л води).

Найгірше - коли листя скручується через вірус (наприклад, жовту кучерявість томатів). У таких випадках хворі рослини слід видаляти, щоб не ризикувати всією грядкою.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Настане зірковий час: цим знакам Зодіаку ретроградний Нептун принесе успіх і визнання

До 7 грудня настає ретроградний Нептун - цей час стане важливим і дуже успішним для Овна, Лева, Риб і Стрільців

Дзеркальна дата 07.07: що треба зробити в цей день, щоб залучити щастя і багатство

В неділю відбудеться дзеркальна дата 07.07.2024, коли Всесвіт допомагає нам у здійсненні мрій і бажань, якщо їх правильно загадати

На листі огірків з’явилися жовті плями: як врятувати урожай від пероноспорозу

Врятувати огірки від пероноспорозу допоможе мідний купорос, якщо вчасно зупинити грибкове захворювання