Лайм

Урожай врятує звичайний попіл: як приготувати чудо-підживлення для грядок

Це добриво "люблять" помідори, баклажани, перець, огірки та капуста

Вирощування домашніх овочів вимагає постійної уваги і догляду за рослинами. Допомогти виростити щедрий урожай смачних помідорів, баклажанів, огірків, солодкого перцю і капусти допоможе натуральне підживлення на основі попелу. Воно багате на кальцій, калій, фосфор та інші мінерали, які так необхідні городнім культурам для наливу плодів, набору цукристості та смакових якостей.

Як правильно приготувати в домашніх умовах чудо-добриво та як його використовувати, розповів автор YouTube-каналу "Томат і виноград".

Читайте також: Огірків виросте в рази більше: секрети правильного поливу.

В кінці червня і на початку липня починається активний період наливання томатів, тож в цей час рослина найбільше потребує мінеральних речовин – калію, кальцію, фосфору, магнію. Саме достатня кількість цих речовин є запорукою набору сортової маси та смакових якостей.

Проте у ґрунті не завжди є достатня кількість цих речовин, тому ми використовуємо натуральні підживлення, що забезпечать рослину всім необхідним для росту плодів. Йдеться про правильне приготування підживлення на основі попелу.

"Для цього ми наповнюємо півлітрову банку просіяним попелом, на 2/3 до неї доливаємо приблизно 200 мл оцту - суміш відразу починає реагувати. В ході цієї хімічної реакції ми перетворюємо мікроелементи, які містяться в карбонатній формі в легко засвоювану для рослин водорозчинну ацетатну форму", - пояснив автор відео.

Далі це підживлення треба розвести в 10 літрах води і підживити рослини з розрахунку 0,5 літра добрива під корінь по зволоженій землі.

Читайте також: Помідори жовтіють і сохнуть: як врятувати розсаду і знищити шкідників.

"Зверніть увагу, що це підживлення, окрім помідорів, також "полюбляють" баклажани, перець, огірки, капуста", - звернув увагу городник.

За його словами, це добриво також корисне для розсади овочевих культур і в разі ураження хворобами.

"Варто додати, що інколи рослина відчуває брак мікроелементів. Наприклад, в разі нестачі калію в томатів листя на кінцях світліє, рослина скидає суцвіття, а нижні листочки мають опік і можуть відмерти. Але нефахівцю важко визначити, якого саме мікроелемента не вистачає. В такому випадку врятує наше підживлення, бо воно містить калій, кальцій, фосфор, магній, залізо та інші мікроелементи, тобто цілий комплекс. Тому з дуже високою імовірністю ви врятуєте вашу рослину", - додав автор ролика.

Читайте також: Павутинний кліщ на огірках: чим обробити рослини від шкідників.

Також це підживлення є ефективним проти вершинної гнилі томатів, оскільки воно багате на кальцій, дефіцит якого якраз викликає цю хворобу.

"Використовувати це добриво можна раз на тиждень протягом цілого сезону", - додав дачник.

Цікаві новини для вас:

  1. Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
  2. Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
  3. Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії.

Новини партнерів

Читайте також

Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою

Фітофтора на помідорах може знищити весь урожай - як побороти хворобу і які обробки треба провести

Отримають все, що захочуть: ці знаки Зодіаку стануть справжніми щасливчиками липня

Астрологи назвали чотири знаки Зодіаку, які будуть щасливі у липні - це Телець, Близнюки, Козеріг, Риби

Натуральні цукерки для дітей: як приготувати смачну і корисну пастилу з фруктів

Пастила з фруктів зберігає всі вітаміни і мікроелементи. Розповідаємо, як можна приготувати у домашніх умовах і що потрібно додати