Лайм

Помідори жовтіють і сохнуть: як врятувати розсаду і знищити шкідників

Допомагаємо рослині наростити зелену масу і підсилити кореневу систему

Інколи городників може спіткати неприємна ситуація – висаджена у відкритий грунт розсада помідорів не приймається, рослини жовтіють і сохнуть.

Про те, в чому причина і як врятувати низькорослі помідори, розповів автор YouTube-каналу "Наша дача".

Читайте також: Павутинний кліщ на огірках: чим обробити рослини від шкідників.

Помідори зазвичай переживають період стресу відразу після висадження у відкритий грунт. Найперше, що потрібно рослині в цей час – наростити додаткову кореневу систему, а для цього їх потрібно підгорнути і регулярно поливати.

"Однак ми можемо бачити, що рослини починають жовтіти і сохнути буквально на очах. В чому ж причина і що робити, щоб врятувати розсаду? Звертаємо увагу на стебло – якщо воно потемніло, то причиною може бути неправильний полив, а в сухому грунті корінці засихають і відмирають. Проводити полив у відкритому грунті треба способом борозни: воду треба лити у міжряддях поруч між помідорами, щоб волога щедро потрапляла в коріння. Це робиться для того, щоб коріння тягнулося в сторони до вологи і нарощувалася сильна коренева система. Можливо, треба зробити глибші борозни, щоб вода надовше в них затримувалася", - розповідає автор каналу Валерій.

Також ослаблену розсаду томатів можуть вражати шкідники і хвороби – кліщі, попелиці, трипси та фітофтора. Внаслідок цього рослина погано розвивається, жовтіє, адже шкідник відбирає в неї всі сили для росту.

Читайте також: Чому жовтіють і гниють кабачки: поради досвідчених городників, як врятувати врожай.

"Таку рослину терміново потрібно обробити якимось препаратом на кшталт "Квадрос" чи "Ридоміл Gold". Це препарати з міддю, які допоможуть придушити ці хвороби на стадії розвитку. Якщо ж це не зробити, найперше буде страждати молоде листя, а після цього загине і вся рослина. Варто застосувати підтримку листя біологічними препаратами, поки розсада наростить потужну кореневу систему. В цьому випадку ефективними препаратами будуть "Плантафол" або ж карбамід у пропорції 20 г карбаміду на 10 л води. Це дозволить наситити зелену частину рослини достатньою кількістю азоту, активізувати процеси фотосинтезу, тобто, рослина почне отримувати енергію від сонця", - додав фермер.

Також часто можна побачити, що в розсади томатів скручується листя.

Читайте також: Екологічний засіб від шкідників на огірках: вже за 48 годин можна буде вживати в їжу.

"Рослина може загинути від нестачі вологи. Розсада буде скидати листя, якщо не буде отримувати достатньо поливу. Тут знову ж таки, організовуємо правильний полив і, можливо, додаємо препарати для укорінення і для боротьби з кореневою гниллю. Потрібно провести кореневе підживлення універсальним добривом з однаковими частинами азоту, фосфору і калію", - резюмував автор відео.

Цікаві новини для вас:

  1. Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
  2. Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
  3. Звичайна харчова сода стане в пригоді в саду і на городі: чим вона корисна.

Новини партнерів

Читайте також

Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії

Петунії, сурфінії і калібрахоа люблять регулярні підживлення і правильний догляд - тоді рослини будуть радувати пишним і тривалим цвітінням

Найкраще літо у житті: ці три знаки Зодіаку стануть справжніми щасливчиками

Астрологи розповіли, кого зі знаків Зодіаку чекає незабутнє літо - Лев, Діва, Стрілець запам'ятають цей час на все життя

Приготуйте котлети з "сюрпризом": діти точно будуть просити добавки

Пропонуємо приготувати котлети з кабачками, які будуть їсти навіть діти. Використовувати можна куряче філе або свинину