Лайм

Дану Балану - 42: як молдавський мачо виглядав на зорі слави

Співак досяг слави та популярності, але досі сам

6 лютого свій 42-й день народження святкує молдавський співак, композитор, продюсер, тренер вокального талант-шоу "Голос країни" (2019-2020) Дан Балан. theLime вирішив згадати, який шлях він пройшов до успіху та як виглядав на зорі своєї слави.

Майбутній артист народився в 1979 році в Кишиневі (Молдова) в родині дипломата й телеведучої.

Дан Балан в дитинстві Фото: Pinterest

У третьому класі Дан почав складати свої перші вірші, з якими виступав перед однолітками та вчителями на шкільних заходах. З дитинства цікавився музикою, а в 10 років батьки подарували йому його перший інструмент - акордеон. Дан Балан закінчив музичну школу й твердо вирішив пов'язати своє життя з творчістю.

Дан Балан з батьками Фото: Pinterest

Що правда, батьки Дана поставили йому умову: вони обіцяли йому купити новий синтезатор, якщо він без проблем вступить до інституту. Що він і зробив в 1996 році, закінчивши престижний ліцей Георге Асаки та вступив на юридичний факультет Кишинівського університету.

Приблизно тоді ж Балан зібрав свою першу групу під назвою Inferialis, яка грала в стилі готик-дум-металу. Він почав займатися просуванням свого гурту та покинув інститут. В кінці 1998 року вийшла їхня пісня De la mine ("Від мене"), яка стала першим кроком до комерційної музики, а перший концерт гурту проходив у концертному залі одного з кишинівських заводів.

Дан Балан Фото: Pinterest

У 1999 році Дан Балан створив новий музичний проект - гурт O-Zone. Його перший альбом Dar unde esti ("Але де ж ти") вийшов в тому ж році, до нього увійшли 11 пісень і два бонус-треки.

У 2002 році на лейблі Cat music відбувся реліз другого альбому гурту O-Zone - "Number 1". Перший сингл Numai tu переміг у номінації "Кращий відеокліп" та отримав премію MTV Romania Music Awards (2002). У 2003 році гурт O-Zone став переможцем у двох номінаціях - "Краща пісня" та "Кращий танцювальний трек", і в того ж році до нього прийшла світова слава, коли вийшла пісня Dragostea Din Tei.

Альбом DiscO-Zone, випущений в 2004 році, став найбільш продаваним диском гурту і отримав платиновий і золотий статус у різних країнах, проте вже в січні 2005 року гурт розпалася.

На початку 2006 року Дан Балан почав сольну кар'єру - він переїхав до Лос-Анджелеса (США) та разом з музикантами в студії Ocean Way записав рок-альбом, який надалі так і не був виданий. Рік по тому співак повернувся з США та почав експериментальний проект - нові треки Дан Балан виконав фальцетом і під псевдонімом Crazy Loop. Сингл Crazy Loop (Mm Ma Ma) відразу потрапив в чарти Німеччини, Австрії, Польщі, Румунії, а також в європейський чарт Euro Hot 200.

У грудні 2007 року Балан випустив альбом The Power of Shower. Приблизно в той же час він став співавтором пісні Live your life у виконанні репера TI та американської співачки Ріанни (в цій пісні був програш з пісні Dragostea din tei). Цей трек мав шалену популярність і отримав чотири рази платиновий статус.

У квітні 2010 року вийшов сингл Дана Балана Chica Bomb, який став європейським хітом. У записі треку взяла участь американська співачка Katie DiCicco, також над треком працював італійський DJ Андреа Бертоліні.

Наступний хіт співака під назвою Justify Sex було презентовано 31 липня 2010 на фестивалі Europa Plus LIVE в Москві. Кліп вийшов у жовтні того ж року, а його режисером став Джессі Ділан, син Боба Ділана.

Влітку 2010 року Дан Балан записав ліричну пісню "Лепестками слез" в дуеті з російською співачкою українського походження Вірою Брежнєвою. Ця композиція стала першою в кар'єрі музиканта роботою на російській мові, а кліп набрав більше 50 млн переглядів на YouTube.

У 2012 році Балан випустив нову поп-рок композицію російською мовою "Люби". Кліп на цю пісню був знятий українським режисером Аланом Бадоєвим.

29 листопада 2012 року вийшов його новий альбом Freedom (Part 1), потім у травні 2013 року - черговий сингл на іноземній мові Lendo Calendo. У 2014-му Балан приступив до запису нового студійного альбому, а першою піснею з нього став сингл "Додому".

У 2019 Дан Балан створив музичну компанію Monarda Studios. Компанія займається розвитком музичних виконавців і музичних проектів. Офіси компанії розташовані в Києві та в Бухаресті (Румунія).

Дан Балан Фото: Instagram / Dan Balan

20 січня 2019 співак став зірковим тренером 9 сезону вокального талант-шоу "Голос країни", де здобув перемогу разом зі своєю підопічною Оксаною Мухою, а в травні 2020-го вони записали спільну пісню.

Цього ж році спільно з популярною українською співачкою Тіною Кароль презентував у шоу "Танці з зірками" композицію "Додому" в новій обробці.

Навесні 2019 року музикант порадував шанувальників новим кліпом до пісні Balzam, записаної в дуеті з молодою співачкою Люсею Чеботіною та іншими учасницями "Голосу країни". За чотири місяці відеоролик набрав на YouTube майже 30 мільйонів переглядів.

Дан Балан і Тіна Кароль Фото: instagram / Dan Balan

19 січня 2020 року повторно став наставником ювілейного сезону "Голосу країни". 26 квітня 2020 року Тіна Кароль і Дан Балан презентували пісню "Пам'ятаєш". Через спільну співпрацю та неоднозначну манеру спілкування їхні прихильники запідозрили, що між ними можуть бути романтичні стосунки. Обидва артисти цю тему не коментують, чим тыльки підігрівають до себе інтерес.

Особисте життя

Про особисте життя артиста відомо небагато. У ЗМІ з'являлися чутки, що Балан був одружений з Елі Крупеніній з 2004 по 2009 рік, і в цих стосунках народився син Аллан. Хоча сам співак про це не говорить.

Також Дан Балан зустрічався з близькою подругою своєї сестри Христиною Руссу, йому приписували романи з Вірою Брежнєвою, співачкою і танцівницею Вардою Мартиросян та безліччю інших красунь.

Дан Балан і Віра Брежнєва Фото: Pinterest

За його словами, він ще не зустрів дівчину, з якою хотів би створити родину та народити дітей, хоча морально вже давно готовий до серйозних стосунків.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також