Лайм

Скупник вирішив, що купив підроблені рукописи Мао Цзедуна, і порізав їх на частини - знав би він їх реальну ціну раніше

У вересні сувій викрали з квартири місцевого колекціонера

Поліція Гонконгу натрапила на викрадений каліграфічний сувій Мао Цзедуна. Рукописи колишнього лідера Китаю знайшли у місцевого скупника. Свого часу чоловік купив його за $65, вирішив, що це фальшивка і розрізав на дві частини. І дуже даремно.

Як пише The Guardian, експерти підтвердили справжність знахідки. Сувій дійсно належав Мао Цзедуну і сьогодні може коштувати до $300 млн (8,4 млрд гривень).

Дві частини сувою Фото: theguardian.com

Вийти на сувій поліцейським вдалося після того, як у вересні вони затримали місцевого торговця за підозрою в скупці крадених речей. Тоді він і розповів, що придбав рукопис всього за 500 гонконгських доларів і пізніше розділив його на дві частини, бо вважав підробкою.

Раніше сувій Мао Цзедуна зберігався в квартирі колекціонера Фу Чуньсяо. У вересні його вкрали троє невідомих. Злочинці також забрали 24 тисячі китайських поштових марок, 10 монет і сім каліграфічних сувоїв. За оцінками самого колекціонера, загальна сума вкраденого перевищує $640 млн.

  • Читайте також на theLime, як чоловік продав стару картину за копійки, але вже незабаром пошкодував - це був шедевр Ван Гога вартістю в мільйони. "Селянку біля сільського будинку" вважають першою картиною, яку продав сам художник.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПочитати
Теги:

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм