Лайм

5 уявних страхів людства, які виникли завдяки кіно

Чому з'являються фобії

Кожна людина хоч раз у житті після перегляду фільму жахів починала помічати за собою дивні речі. Кому-то ввижалися зомбі або привиди в темряві, хтось відчував, ніби по ньому повзають змії або павуки, а хтось почав боятися телефонних дзвінків посеред ночі. theLime створив добірку найбільш поширених страхів людини, які виникають після перегляду фільмів жахів.

Боязнь темряви, ночі (ніктофобія, ахлуофобія, скотофобія, еклуофобія)

Ця фобія є найпоширенішою серед дорослих і дітей. Виникненню ніктофобії зазвичай сприяють індивідуальні особливості вищої нервової діяльності: надмірна емоційна чутливість, підвищена сприйнятливість, вразливість. У більшості хорроров дія відбувається саме вночі, в занедбаних і погано освітлених приміщеннях.

Фото: pixabay.com

Боязнь привидів і духів (фазмофобія)

Кожен з нас хоч раз в житті після перегляду страшного фільму боявся відкрити очі в темному приміщенні і побачити щось надприродне. Психологи бачать причину такого страху в дитячих спогадах, коли батьки намагаються створити для дитини світ казки (наприклад, у випадку з Дідом Морозом або іншими уявними персонажами), а у нього через незміцнілу психіку починають розвиватися фобії, які в дорослому віці можуть повернутись після перегляду фільму.

Боязнь бути похованим заживо (тафофобія)

Це одна з базових фобій людської психіки. У медико-психіатричної літературі традиційно включається в ряд інших назв, що вказують на схожі психічні розлади - наприклад, клаустрофобія (страх закритого простору). Ця фобія переслідувала багатьох відомих людей, наприклад, письменника Миколу Гоголя.

У багатьох фільмах сценаристи додають епізоди з похованням заживо для того, щоб посилити градус напруги.

Фото: pixabay.com

Боязнь павуків (арахнофобія)

Найчастіше, в основі панічного страху перед павукоподібними лежить острах неприємних відчуттів, страх бути укушеним і елементарна гидливість. У цьому випадку людина відчуває паніку не тільки при вигляді павуків, але і перед багатьма іншими об'єктами тваринного світу.

Цей страх часто гіперболізован у фільмах, де з'являються комахи величезних розмірів або у великій кількості.

Боязнь природних явищ

Жах і безпорадність, які відчувають перед руйнівними явищами природи, вважається результатом генетичної пам'яті, а також кадрів з фільмів-катастроф. Цунамі, землетруси, урагани дійсно небезпечні, і до сих пір людина не навчився повністю справлятися з ними.

Відзначимо, що якщо фобії дійсно повністю оволоділи вами, то краще за все звернутися до досвідченого фахівця.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли про те, що антропофобія стала самим запитуваним людським страхом в 2020 році.
  • Читайте також на theLime про нові фільми і серіали, які будуть обговорювати в листопаді.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм