Лайм

Жінка включила передачу на ТБ, а там - фото її бабусі. Історики шукали медсестру-героїню з часів Першої світової

Завдяки унікальному випадку, історики отримали дані ще кількох жінок-героїв

Мешканка Канади на ім'я Керол Джефсон дивилася улюблену історичну передачу на ТБ, як раптом побачила на екрані фотографію своєї бабусі - медсестри Олів Буллер. Як виявилося, історики роками не могли впізнати героїнь сюжету про Першу світову.

У бесіді з Metro Джефсон зізналася, що спершу не повірила своїм очам. Та коли порівняла збережені фотографії бабусі з архівним знімком у передачі Antique Roadshow на каналі BBC, сумнівів уже не залишилося.

Фото Олів Буллер (зліва), яке зберегла її онука Фото: Metro

З сюжету передачі жінка дізналася, що бабуся несла службу у військовому заміському госпіталі Wrest Park в місті Лутон на півдні Великобританії, але там не залишилося ніяких офіційних записів про сотні лікарів та медсестер - всі документи згоріли під час пожежі в 1916 році. У зв'язку з цим ще в 2018-му історична організація English Heritage оголосила масштабний пошук родичів, які могли б допомогти з відновленням списків жінок-героїв.

Онука медсестри одразу ж зв'язалася з організацією. Завдяки записникам бабусі та декільком груповим фото вдалося впізнати ще кілька її колег-медсестер. Тепер працівники організації зайняті пошуками їх родичів.

Фото, на якому жінка впізнала свою бабусю Олів Буллер (зліва) Фото: Metro

Свого часу переобладнати згаданий вище особняк Wrest Park в госпіталь запропонував його власник Оберон Герберт. Цей проект вдалося реалізувати до вересня 1914 року. За словами історика Ендрю Ханна, сьогодні їм важливо зберегти пам'ять про жінок, які рятували життя солдатам. До того ж дані допоможуть урізноманітнити музей госпіталю.

  • Читайте також на theLime, як родина загиблого в Першій світовій солдата вперше за 90 років відкрила його валізу та дізналася, як виглядає "набір справжнього чоловіка". Ніхто і не підозрював, які унікальні речі весь цей час припадали пилом на горищі.
  • А ось історія про те, як фотограф успадкував цілу колекцію плівок свого діда - вона виявилася справжньою машиною часу з доставкою в 50-ті, адже дідусь встиг наклацати близько п'яти тисяч унікальних кадрів.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм