Лайм

Яким був день, коли вбили Джона Леннона: 40 років тому в Нью-Йорку помер засновник The Beatles

Що про фатальний день пам'ятають "бітли" та рідні Джона Леннона

Увечері 8 грудня 1980 року 25-річний американець Марк Девід Чепмен сидів всередині арки житлового будинку "Дакота" в Нью-Йорку. Він чекав повернення Джона Леннона - кількома годинами раніше на цьому ж місці засновник та учасник The Beatles підписав Чепмену свій свіжий альбом Double Fantasy. Близько 23:00 Леннон та його дружина, художниця Йоко Оно, вийшли з лімузина та попрямували в арку. Розминувшись з артистом, хлопець дістав з кишені револьвер і натиснув на гачок.

Перша куля 38-го калібру розминулася з головою музиканта та розбила вікно у внутрішньому дворі "Дакоти". Наступні чотири влучили в спину та ліве плече жертви. Хитаючись, Леннон осилив ще кілька сходів, які вели всередину будинку, після чого впав обличчям вниз. Його останньою була фраза "Мене підстрелили". Вже о 23:15 лікарі місцевої лікарні констатували смерть. Вбивство Джона Леннона увійшло до списку найгучніших злочинів ХХ століття. Перебравши кілька біографічних книг, theLime пошукав, яким 40 років тому цей день був для близьких, друзів та колег великого "бітла".

Джон Леннон підписує платівку для Марка Чепмена за кілька годин до вбивства Фото: Пол Гореш / rarehistoricalphotos.com

Йоко Оно

Коли у внутрішньому дворі "Дакоти" стало тихо, а в повітрі повис запах пороху, з під'їзду елітного житлового будинку, за словами Чепмена, долинув "жахливий крик" Йоко Оно. Того вечора він не був частиною її чергового арт-перформансу - десь там, всередині багатоповерхівки, художниця з жахом спостерігала, як навколо її чоловіка розростається пляма крові. Леннон ще дихав.

Швидка не їхала, і прибулі до "Дакоти" поліцейські, Білл Гембл і Джеймс Моран, вирішили доставити музиканта до клініки самостійно. Взявши Леннона за руки та ноги, напарники дотягли його до заднього сидіння патрульної машини. Як розповів пізніше в своїй книзі "December 8, 1980. The Day John Lennon Died" журналіст Кіт Еліот Грінберг, перенесення тіла до прибуття лікарів є серйозним порушенням, але копам було не до цього. У відповідь на зауваження Йоко Оно вони нагадали художниці, що з кожною секундою шансів врятувати її чоловіка ставало все менше. Дорогою до лікарні Рузвельта Леннон ще відповідав кивками на прості питання патрульних.

Через кілька хвилин, перебуваючи вже в клініці, Йоко Оно дізналася про смерть чоловіка: пошкодження лівої легені та підключичної артерії, зовнішня та внутрішня кровотеча. Як зауважив пізніше судмедексперт Еліот Гросс, з такими травмами люди здатні прожити не більше кількох хвилин. Леннону вдалося протриматися чверть години. Зробивши все можливе, лікарі передали художниці обручку музиканта.

Поліцейські забирають Марка Чепмена з-під "Дакоти" Фото: Getty Images

Деякий час Оно не могла прийти до тями - билася головою об підлогу і запевняла медперсонал, що ще 20 хвилин тому вони з чоловіком разом їхали в машині. Стан вдови викликав занепокоєння, але незабаром вона опанувала себе - вдома на неї чекав їх 5-річний син Шон. Дорогою до "Дакоти" художниця молила богів, щоб хлопчик не включив телевізор у той самий момент, коли на тому чи іншому каналі вийде терміновий випуск новин. У свою чергу, в клініці її запевнили, що оголосять про смерть музиканта не раніше, ніж вона дістанеться до сина і телефона. Їй належало зробити кілька дуже непростих дзвінків.

Рінго Старр (Річард Старкі)

Прибувши додому, Йоко Оно зв'язалася з Девідом Геффеном, начальником однойменного лейблу Geffen Records, і попросила його повідомити про трагедію родичам Леннона та всім "бітлам".

Спершу Геффен спробував додзвонитися Рінго Старра, але барабанщик так і не вийшов на зв'язок - за кілька днів до цього Старкі зі своєю майбутньою дружиною, моделлю Барбарою Бах, полетів на Багами, і 8 грудня пара трохи випила. Відповівши на дзвінок дітей від першого шлюбу, музикант не відразу зрозумів, чого саме від нього хочуть. Що? Убили Леннона? Пізніше Рінго зізнався, що в той момент він відчував лише як його серце "впало кудись донизу".

"І я не знав, що робити. Я просто сказав: "Нам потрібен літак", і ми сіли на рейс до Нью-Йорка, - розповів він в інтерв'ю Дейву Гролу для Rolling Stone. - Ми зайшли в квартиру. Запитуємо: "Ми можемо щось зробити? "А Йоко каже: "Пограйте з Шоном. Займіть його чимось". От це ми і зробили".

Але перш ніж вилетіти до Нью-Йорка, Рінго Старр зателефонував колишній дружині, Морін Старкі, та Джорджу Харрісону.

Синтія Леннон

Так співпало, що з 8 на 9 грудня Синтія Леннон, перша дружина Джона Леннона, гостювала у Морін Старкі. Дзвінок Рінго розбудив всіх мешканців будинку, а через кілька секунд Морін покликала Синтію до телефону.

Пізніше у своїй книзі "John" Синтія Леннон розповіла, як повернулася з цими новинами до сина Джуліана, який у свої 17 разюче нагадував батька - той же профіль, та ж худоба, та ж пристрасть до музики. "Коли я приїхала, ми довго сиділи вдвох і плакали, намагалися втішити один одного. Джуліан був налаштований летіти до Нью-Йорка, але я до останнього боялася відпускати його самого. Зрештою він наполіг на своєму, і ми разом вирушили в аеропорт [ ...] У нього було довге волосся, і в своїй шкіряній куртці та джинсах він цілком міг зійти за молодого Джона. Я дивилася, як він йде на посадку, і у мене розривалося серце".

Синтія Леннон проводжає Джуліана в аеропорт 9 грудня Фото: Getty Images

Джордж Харрісон

У цей час у Сарасоті (штат Флорида) сестра Джорджа Харрісона, Луїза, збиралася лягати до ліжка, як раптом пролунав телефонний дзвінок - приятель на іншому кінці дроту без усіляких пояснень сказав їй вмикнути новини. Луїза дуже злякалася за брата, але замість його імені почула з телевізора ім'я Джона Леннона.

В ту ніч спроби додзвонитися братові виявилися безуспішними. У своєму готичному особняку неподалік від Лондона Джордж Харрісон вів доволі закритий спосіб життя, і не любив коли його турбують. А тому і телефон тримав на першому поверсі будинку під сходами.

Новини про смерть Леннона гітаристу повідомили Рінго Старр та Йоко Оно. Як зазначив журналіст Кіт Еліот Грінберг, Харрісону довелося найважче серед інших "бітлів", адже їхні стосунки з Ленноном останнім часом були найбільш напруженими.

Джуліан Леннон та Шон Леннон

Як тільки Джуліан Леннон вийшов з машини біля "Дакоти", на нього одразу ж накинулися репортери. Продиратися до будинку батька хлопцеві довелося крізь натовпи журналістів та шанувальників, які провели на вулиці всю ніч. Ніч, яку Йоко Оно пізніше назвала найгіршою в своєму житті.

"Дакота" вранці 9 грудня 1980 року Фото: Getty Images

Через деякий час Джуліан Леннон зустрівся з Йоко, і та запропонувала йому побачити батька перед тим, як його кремують. Хлопець відмовився, щоб зберегти Леннона в пам'яті таким, яким знав його всі ці роки.

"Ми бачилися і часто говорили по телефону, коли мені було 15, 16 та 17, - згадав він через роки в бесіді з Express. - Я добре пам'ятаю наші останні моменти: як слухав його, спостерігав, яким він був щасливим, як він робив те, що любив. Я був дуже радий за нього, і з нетерпінням чекаю нашої зустрічі. Де б вона не була, нехай навіть в іншому вимірі".

Тоді ж Джуліан та Йоко вирішили разом поговорити з маленьким Шоном - хлопчисько дуже зрадів старшому братові, але постійно запитував, чому Джуліан приїхав так раптово, і куди подівся їхній батько. "Ми пояснили, що тато помер, і коли Шон нарешті все зрозумів, він розридався, - згадував старший син музиканта. - Я міцно обняв його і додав, що батьковим вбивцею займуться судді. "Ті судді, які на тенісі та баскетболі?" - запитав він".

Шанувальники Леннона біля "Дакоти" та Центрального парку Фото: Getty Images

Окремі апартаменти в "Дакоті", сусідні з основним житлом сім'ї, призначалися виключно для інструментів Леннона. Там знаходився білий рояль, за яким він записав Imagine, десятки гітар, вініловий програвач і безліч платівок. У грудні 1980 року Джуліан провів в цих кімнатах не одну годину, переслушівая записи батька.

Пол Маккартні

Як і Джордж Харрісон, Пол Маккартні не любив телефонних дзвінків. Вечорами він та його дружина Лінда проводили час у колі сім'ї, в якому не було місця для новин на ТБ або радіо. Про смерть Леннона музикант дізналися лише вранці 9 грудня.

Повернувшись додому, Лінда Маккартні застала чоловіка розбитим. Він плакав, дзвонив Джорджу Харрісону та Йоко Оно. Їхні стосунки з Ленноном теж були далекі від ідеальних, але пізніше басист згадував, що новина про смерть друга зачепила його сильніше, ніж звістки про смерть матері - принаймні, до них він був морально готовим.

Перші сторінки газет Фото: Getty Images

Щоб не посилити той хаос, який відбувався у Нью-Йорку з появою Рінго Старра та Джуліана Леннона, Пол та Лінда Маккартні вирішили не їхати на похорон. Сім'я Леннона знала, що Маккартні поділяв цю біль з ними, і це вважали достатнім. Тоді ж стався неприємний епізод, який екс-"бітлу" пригадують досі.

Наступні кілька днів Маккартні проводив у лондонській Air Studios, хоча всі спроби попрацювати над новим матеріалом зводилися до сліз та спогадів про Леннона. Весь цей час біля будинку та студії його переслідували журналісти, і в спілкуванні з ними басисту доводилося відповідати на шквал однакових запитань.

В один з вечорів репортер вкотре поцікавився, коли Маккартні дізнався про смерть товариша, на що той, жуючи гумку, відповів: "Вранці [...] Фігово, правда?" У ЗМІ цю репліку назвали глузуванням та ознакою надмірного самолюбства. Що ж стосується безлічі коментарів, озвучених "бітлом" до цього, до них вже нікому не було діла.

  • Вбивство Джона Леннона свого часу вразило світ і обросло безліччю неймовірних теорій. Наприклад, фанати музиканта навіть вірили, що скоїти злочини Чепмена переконав уряд США. Тож не дивно, що через деякий час з'явилося так само безліч книг та кілька фільмів про смерть одного з найвпливовіших музикантів ХХ століття.
  • Тим часом 65-річний Марк Девід Чепмен продовжує відбувати термін у в'язниці. У вересні цього року йому відмовили в достроковому звільненні в 11-те. Під час чергового слухання Чепмен вибачився перед родичами Леннона та пояснив свій вчинок "самозакоханістю та егоїстичністю".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм