Лайм

Більше ніж фото: море в Туреччині покрилося в'язким слизом, який загрожує підводним мешканцям

Мармурове море страждає від забруднення стічними водами та високих температур

Мармурове море на південь від Стамбула покрив товстий шар слизу, також відомого під неприємною назвою "морські соплі". Фото, зроблені в гавані Бостанчі 31 травня, схвилювали фахівців, адже цей слиз небезпечний для морської флори і фауни.

Фото: Reuters

Вчені говорять, що зміна клімату і забруднення моря стічними водами сприяють поширенню органічних речовин, які утворюють морський слиз. Сам по собі він не є шкідливим, але може приваблювати віруси і бактерії, включаючи небезпечну кишкову паличку. Крім того, він покриває зябра морських істот, перекриваючи доступ кисню і вбиваючи їх.

Фото: Getty Images

Морський слиз утворюється в результаті тривалих високих температур і безвітряної погоди в районах з великим вмістом органіки у воді. Його краплі зливаються у великі плями, які можуть долати відстань до 200 км.

Фото: Wikipedia

Міністр навколишнього середовища Туреччини Мурат Курум заявив, що морський слиз є серйозною проблемою, і в Мармуровому морі сьогодні є десятки точок його поширення.

Вперше морський слиз описали у 1729 році. У Мармуровому морі його помітили у 2007 році, і з тих пір проблема ускладнилася.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм