Лайм

33 роки тому фотограф зробив фото у Москві і почав отримувати дивні листи - кажуть, на знімку є молодий Путін

Фотограф Барака Обами показав унікальний кадр з Москви 1988 року

Напередодні зустрічі Джо Байдена та Володимира Путіна в Женеві 16 червня американський фотожурналіст Піт Соуза, колишній головний фотограф Барака Обами, згадав цікаву історію про поїздку до Москву в 1988 році. Тоді Соуза супроводжував попередника Обами та Байдена - 40-го президента США Рональда Рейгана, який зустрічався з генсеком ЦК КПРС Михайлом Горбачовим.

На Красній площі Соуза зробив кілька кадрів, і до об'єктиву фотографа потрапили не тільки політики та їхні помічники, а й нібито прості радянські громадяни, які також вітали Рейгана у Москві. Згодом один зі знімків увійшов до книги Соузи "Непідроблені моменти" (Unguarded Moments). Ще пізніше чоловік став отримувати анонімні листи. Автор одного з них стверджував, що на фото з Рейганом потрапив молодий агент КДБ, і сьогодні його знають, як президента Росії Володимира Путіна.

"Михайло Горбачов, лідер тодішнього Радянського Союзу, влаштував Рейгану екскурсію Красною площею з натовпами "туристів" (чи агентів КДБ?), - згадав Соуза в Instagram. - Зверніть увагу на чоловіка зліва з фотоапаратом на шиї".

Фото: Instagram / @petesouza

"У 1993 році я опублікував книгу фотографій часів мого перебування у Білому домі при Рейгані, а років так через десять отримав лист від людини, яка запитала, чи в курсі я сам, що сфотографував Рейгана з Путіним? - продовжив фотограф. - Я був вражений цим листом".

Соуза одразу ж зв'язався з Бібліотекою Рейгана та з адміністрацією тодішнього президента США Джорджа Буша, але ніхто не зміг підтвердити інформацію аноніма, що на фото зображений молодий Путін. "У 1988 році Путін і справді працював у КДБ, хоча, судячи з усього, перебував у Східній Німеччині", - додав фотограф.

У 2009 році Соузу запросили очолити пул президента Обами. В одному зі своїх інтерв'ю, обговорюючи те, якої цінності з часом набувають знімки, фотограф згадав кадр з Красної площі. Вочевидь, його цитати дійшли й до Кремля, так як доволі скоро там виступили зі спростуванням усіх доводів про причетність російського президента до цієї історії. Але на цьому вона не закінчилася.

"Приблизно через місяць після інтерв'ю я отримав листівку, - повів далі Соуза. - Фотографія на Красній площі була на її лицьовій стороні, а чоловік з камерою був обведений червоним маркером. Хтось написав слово "шпигун" і намалював до нього стрілку". Отриману листівку Соуза передав секретній службі президента, але нічого підозрілого в ній не знайшли.

Фото: Instagram / @petesouza

"У липні 2009 року президент Обама побував у Росії та зустрівся з Путіним на його дачі. Жоден російський чиновник мені нічого не сказав, хоча Роберт Гіббс (колишній прес-секретар Білого дому - Ред.) Весь час жартував, що мене заарештують, - посміявся Соуза і додав до свого посту ще одне фото. - Тоді мені вдалося зробити і цей знімок. Тут я вже можу сказати, що Володимир Путін точно справа".

  • 16 червня в Женеві проходить зустріч президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна. Політики вперше зустрічаються особисто у статусах лідерів держав. Місцем зустрічі обрали місцеву віллу Ла Гранж. Очікується, що гаранти проведуть три раунди переговорів у вузькому та розширеному складі, які триватимуть не довше ніж п'яти годин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм