Лайм

У прокат виходить "Дюна" Дені Вільньова, яку називають новим "Володарем перснів". І не дарма

Чого чекати від нової екранізації роману "Дюна"

Ну ось і дочекалися: в прокат виходить "Дюна" Дені Вільньова - екранізація однойменного роману Френка Герберта і одна з найбільш очікуваних кінопрем'єр року. Багатообіцяючий каст, ефектні постери й трейлери, саундтрек від Ганса Циммера - все це змусило чекати чогось справді епохального та боятися розчарування після вдалої маркетингової кампанії. Ми подивилися "Дюну" за два дні до прем'єри і видихнули з полегшенням - режисер та його команда доклали зусиль, щоб подарувати фанам блокбастерів ідеальний науково-фантастичний атракціон, а шанувальникам Герберта - першу гідну екранізацію книги.

Кадр з фільму "Дюна" Фото: Facebook / @WarnerBrosPicturesUkraine

10191 рік, далеке майбутнє, в якому людям довелося відмовитися від надмірно розвиненого, а тому небезпечного штучного інтелекту та повернутися до навичок володіння холодною зброєю. У цьому світі панує феодальний лад і монополія на міжпланетні перевезення Космічної гільдії. За наказом Імператора герцог Лето Атрід прибуває на пустельну планету Арракіс, де добувають найважливішу речовину у всьому Всесвіті - Прянощі (Меланж, Спайс). Без неї неможливі космічні перельоти, а ще, кажуть, Прянощі подовжують життя.

Лето підозрює, що його нова місія - підступна пастка, але приймає виклик і розпочинає збір цінної речовини на Арракісі. За першої ж можливості зрадник родини Атрідів відкриває двері дому ворогові. Після запеклої різанини наложниця герцога, леді Джессіка та їхній син Пол знаходять притулок у фрименів - корінних жителів планети. З дитинства жінка навчала хлопця особливим здібностям, так як вірить, що він Обраний. Той, хто врятує Арракіс та відновить порядок у всесвіті.

Роман Френка Герберта вийшов у 1965 році: штучний інтелект лише починав грати проти людини в шахи, а молодий Джордж Лукас знімав свої перші короткометражки - контракт на зйомки "Зоряних воєн" режисер підпише лише через шість років. Словом, уявити те далеке та прогресивне майбутнє було значно важче, ніж у наш час. І це парадокс, адже масштаби й деталі, описані в "Дюні", вражають читачів навіть сьогодні, коли світом вже крокують андроїди, здатні дати фору людині. Уявити - складно, а екранізувати - і поготів.

Вперше в 1970-х це спробував зробити режисер Алехандро Ходоровський, та після після п'ятирічної підготовки і підрахунку всіх витрат проект, в якому мав з'явитися навіть Сальвадор Далі, закинули. В середині 80-х за екранізацію взявся Девід Лінч. На 4-годинну версію фільму з дебютантом Кайлом Маклакленом в ролі Пола Атріда витратили колосальні на той час $42 млн, а підсумковий варіант стрічки з хронометражем трохи більше двох годин ледь зібрав у прокаті $27 млн. Надмірно яскрава "Дюна", яка нагадувала арену цирку, вийшла настільки безглуздою, що сам Лінч вимагав змінити своє ім'я в титрах на Алана Сміті. У 2000-х в Британії та США виходили низькобюджетні серіали, засновані на романі, але й вони канули в небуття.

Плани Дені Вільньова екранізувати прокляту, як її називали, "Дюну" звучали звабливо з перших інтерв'ю. Творець успішної науково-фантастичної стрічки "Прибуття" планував розділити першу книгу Герберта на два фільми, що в сукупності з бюджетом однієї його частини в $165 млн обіцяло пильну увагу до деталей і спробу відтворити на екрані непосильні для його попередників масштаби. Було багато сумнівів, але режисерові це вдалося. І що важливо - не тільки спецефектами, а й ідеальним балансом на лінії сюжету, в якому ховається глибока людська драма.

"Дюна" Дені Вільньова - епічна нуарна сага, в якій є все, щоб справити враження: розкішна графіка, видовищні битви та погоні на кораблях, розмах, який можна порівняти лише з "Володарем перснів", і атмосфера спекотної сухої пустелі, де під землею водяться 300-метрові черви. А операторська робота настільки вправна, що часом хочеться прибрати з язика пісок і протерти очі від пилу. При цьому стрічка не позбавлена пронизливої акторської гри, живих посмішок і сліз, доречного гумору і моралі всієї цієї великої історії - як би не змінили світ час і прогрес, у ньому завжди залишаться безмежна любов і люди, готові здійснювати відчайдушні вчинки заради близьких.

Актори фільму Дюна на червоній доріжці 78-го Венеціанського кінофестивалю Фото: Facebook / @WarnerBrosPicturesUkraine

Окремо і нескінченно хочеться хвалити "Дюну" Вільньова саме як екранізацію книги. Це якраз той випадок, коли режисерське бачення не перекроїло сюжет, а ретельно і крок за кроком розкрило його кожному глядачеві. В першу чергу тим, хто не знайомий з глосарієм книги Герберта та її непростою термінологією.

Безумовно, шанувальники роману будуть сперечатися, чи так мав виглядати орнітоптер чи фрименський дистикост, чи такою була в книзі Перевелебна мати ордена Бене Ґессерит та Ґом джаббар в її руці, але Дені Вільньов зробив те, що поки не вдавалося іншим - переніс історію Герберта на екрани, зберігши її цілісність та атмосферу.

Прем'єра фільму "Дюна" в Україні відбудеться вже 16 вересня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм