Лайм

Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, як боротися з "провиною вцілілого"

Почуття провини за "нормальне" життя під час війни знайоме багатьом українцям

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну мільйони людей змушені були залишити свої будинки у пошуках безпеки. Частина з них виїхала за кордон, частина осіла у регіонах України, віддалених від лінії фронту. При цьому багато хто зіткнувся з "синдромом уцілілого" - почуттям провини за нормальне життя під час війни. Військовий психолог та ветеран Андрій Козінчук розповів, як подолати це почуття.

Фото: Getty Images

У своєму YouTube-каналі "У моєї голові" психолог пояснив, що "синдром уцілілого" - ірраціональний стан, який виникає через велику емпатію - співчуття до тих, хто зараз на фронті, у полоні, втратив близьких або житло. Щоб упоратися з провиною за своє "безпечне" життя, слід мислити раціонально.

"По-перше, страждати, коли ти не повинен страждати - це не приносить радості тим людям, яким погано. Тим, хто на фронті, не стане краще від того, що ти зараз страждаєш, - пояснює Козінчук. - По-друге, мало просто бути в безпеці. Яка твоя роль? Ти швидше за все працюєш, доглядаєш дитину, дбаєш про свою дружину і так далі. Роль у війні - це не тільки стріляти. Це і поповнювати економіку, і берегти своє ментальне здоров'я".

За словами психолога, "синдром вцілілого" вказує на те, що людина не визначилася зі своєю роллю під час війни. При цьому кожен Українець, який працює, допомагає ЗСУ чи своїм рідним, бере у ній участь.

"Я сам страждав від синдрому вцілілого. Я собі забороняв відпочивати, брати вихідні, радіти, і в результаті вигорів і став неефективним", - зізнався Козінчук.

Щоб не відчувати провину вцілілого, військовий психолог рекомендує усвідомити три важливі речі:

1) яка ваша роль у цій війні;

2) ви маєте право на відпочинок;

3) хочете допомогти тим, хто страждає – робіть це будь-яким способом. Не страждайте, а допомагайте.

Деяких людей мучить вина за зроблене чи незроблене у минулому. Це почуття також деструктивне і має бути переосмислене.

"Є багато речей, про які ми шкодуємо, що не так повелися в минулому. У будь-якому випадку, акцентувати свою увагу на тому, що було в минулому - не ефективно. З однієї простої причини: повернутися в минуле і щось змінити неможливо. А ось майбутнє змінити ви можете. Минуле при цьому потрібно не знецінювати, але використовувати його. Якщо у вас є величезна вина за те, що ви зробили в минулому - будьте "красенем" у майбутньому, зробіть якусь класну річ. Вину можна нормально подолати завдяки тому, що ви робите зараз або що зробите у майбутньому", - каже експерт.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм