Лайм

Як знайти внутрішню опору і впевненість у своєму завтра: психологічні поради під час війни

Скористайтеся рекомендаціями експерта

Через війну в Україні, яка триває вже більше шести місяців, кожен українець вчиться жити в новій реальності. Адже потрібно не лише впоратися зі станом хронічного стресу та тривоги, але й навчитися знаходити внутрішню опору в собі та планувати своє завтра. Детальніше про те, як це зробити, розповіла гештальт-терапевтка Оксана Моцна.

"У повсякденному житті ми не оперуємо психологічними поняттями. Ми просто відчуваємо себе певним чином і намагаємося знайти пояснення своїм емоціям. Але відповіді на наші стани не завжди очевидні та їх істинні витоки можуть бути сховані дуже глибоко. Так і з внутрішньою опорою. Навряд чи людина у діалозі із собою якось ідентифікує її, але її відстуність чи втрата точно впливає на наше життя та психологічний стан", - пояснює експертка у Instagram.

Фото: Getty Images

За останні півроку кожен щось втратив: почуття безпеки, дім, стосунки, друзів, роботу, мрії, свободу пересування - у кожного буде свій набір. Спеціалістка пояснює, що якщо раніше ці речі були для нас дуже важливими і ми на них орієнтувалися, то зараз на їхньому місці виникла пустота і життя посипалося, ми втратили наші опори.

Внутрішня опора - це те, що дозволяє нам відчувати себе стійкими, захищеними, впевненими у своєму завтра. За словами фахівця, опор у людини може бути безліч, і чим більше їх, тим краще. Адже коли людина потрапляє в кризову ситуацію, то з ладу виходить одна із них чи одразу декілька, а психіку продовжують підтримувати ті, які залишилися.

Однак важливо розуміти, що опори виконують свою підтримуючу функцію тільки якщо ми їх усвідомлюємо. Якщо ж увага на цьому не зафіксована, то мозок не читає цю інформацію. "Це як з появою плівки: зображення стає видимим тільки під дією реактивів", - каже експертка.

Набір опор у кожного буде свій: квартира, партнер, зв'язки, робота, сім'я. На цьому етапі треба визначити, що має найвищий пріоритет саме для вас - це дасть розуміння, на які сфери життя треба скерувати увагу в першу чергу.

На що слід звернути увагу?

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Фото: instagram.com/yulia__nikonenko

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм