Лайм

Як допомогти дитині пережити смерть домашнього улюбленця: психологічні поради

"Пам’ятайте, що відвертість - шлях до довірливих стосунків"

Для більшості дітей домашні улюбленці - не просто тварини, а справжні друзі, втрачати яких не хочеться ніколи. Однак тварина може померти через старість, хворобу чи нещасний випадок, і пережити це, особливо дитині у вразливому віці, може бути вкрай важко. Сімейний лікар, педіатр Анна Слинчук розповіла, яких порад варто дотримуватись, аби дитина легше пережила втрату свого пухнастого друга.

Анна СлинчукФото: instagram.com/likar_slynchuk_anna

"Хоча неможливо захистити дітей від втрати домашньої тварини, але ви можете допомогти їм впоратися з нею. Смерть домашньої тварини може стати для дітей першою втратою, процес горя може допомогти дітям навчитися справлятися з іншими втратами протягом життя. Саме тому ставлення до смерті потрібно формувати з дитинства", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Як допомогти дитині пережити втрату домашнього улюбленця?

  • Розповідаємо та розділяємо горе

Одне з найважчих - це повідомити погану новину. Спробуйте зробити це сам-на-сам у місці, де дитина почувається безпечно та комфортно. Спробуйте оцінити, скільки інформації потрібно почути дітям, виходячи з їх віку, рівня зрілості та життєвого досвіду. Пам’ятайте, що відвертість - це шлях до довірливих стосунків.

Якщо ваш домашній улюбленець дуже старий або довго хворіє, подумайте про те, щоб поговорити з дітьми до того, як настане смерть. Знову ж таки, вік дитини, рівень зрілості та запитання допоможуть визначити, чи варто пропонувати чітке та просте пояснення того, що станеться. Якщо так, то можна використовувати такі слова, як "смерть" і "вмирання", або сказати щось на кшталт "Ветеринар зробить нашому улюбленцю укол, який спочатку присипить його, а потім зупинить серцебиття". Багато дітей хочуть попрощатися заздалегідь, а деякі можуть бути достатньо дорослими або емоційно зрілими, щоб бути поруч.

Якщо вам все ж доведеться приспати свого улюбленця, будьте обережні, кажучи, що тварину "присипають". Маленькі діти схильні сприймати речі буквально, тому це може викликати в уяві страшні ідеї про сон або операцію та анестезію.

Читайте також: після атаки "шахідів" у Києві з-під завалів будинку врятували кота: відео розчулило мережу.

Якщо смерть улюбленця більш раптова, спокійно поясніть, що сталося. Будьте короткими, і дозвольте запитанням дитини визначити, скільки інформації ви надасте.

Фото: Getty Images

  • Дотримуйтесь істини

Уникайте спроб збрехати. Говорити дитині, що "Мурчик втік" або "Рекс поїхав у подорож" - не дуже гарна ідея. Це не полегшить смуток про втрату домашньої тварини, і якщо правда все-таки розкриється, ваша дитина, ймовірно, розсердиться, що ви збрехали. Якщо вас запитають, що відбувається з домашнім улюбленцем після того, як він помре, спирайтесь на ваше власне розуміння смерті, включаючи, якщо доречно, точку зору вашої віри. І оскільки ніхто з нас не знає до кінця чесне "Я не знаю", безсумнівно, може бути правильною відповідь: "смерть - це таємниця".

  • Допоможіть своїй дитині впоратися

Як і будь-хто, хто стикається з втратою, діти зазвичай відчувають різні емоції, окрім смутку після смерті домашньої тварини. Вони можуть відчувати самотність, якщо домашню тварину приспали; розчарування через те, що домашня тварина не може одужати або почуття провини через те, що вони погано поводилися з домашньою твариною або не дбали про неї як обіцяли.

Допоможіть дітям зрозуміти, що відчувати всі ці емоції - природньо, і спочатку не хотіти говорити - це нормально, і що ви поруч, коли вони готові поговорити. "Мені шкода, що боляче. Ти можеш відчувати зараз різні емоції, і це нормально. Я поруч, ти можеш ділитися зі мною своїми почуттями".

Не приховуйте свій сум через втрату домашнього улюбленця. Якщо ви демонструєте свої почуття та відкрито говорите про це - це є прикладом для дітей. Ви показуєте, що це нормально: сумувати, коли ви втрачаєте та близьких, говорити про свої почуття та плакати, коли вам сумно. І дітям приємно знати, що вони не одні сумують. Поділіться історією про домашніх тварин, яких ви мали і втратили, коли були молодими, і про те, як важко було прощатися.

Художниця поділилася щемливим малюнком собаки на ім'я Крим, родину і дім якого знищила Росія.

Фото: instagram.com/likar_slynchuk_anna

Фото: instagram.com/likar_slynchuk_anna

  • Окрім того, лікарка дала список рекомендованої літератури, яка допоможе у подібній ситуації:

Фото: instagram.com/likar_slynchuk_anna

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм