Лайм

Експерти посміялися над серіалом "Перевал Дятлова" і знайшли безліч ляпів - де схибили автори

Досвідчені туристи й ті, хто особисто знав групу Дятлова, знайшли в історії загибелі лижників безліч нестиковок

Користувачі соцмереж активно обговорюють російський серіал "Перевал Дятлова" - його сюжет розповідає про загибель дев'яти радянських туристів на Північному Уралі в 1959 році, і нібито проливає світло на загадку, яка залишається без відповіді ось уже понад 60 років.

Ще до прем'єри серіалу гучні анонси сприйняли в мережі скептично. Глядачі відмовлялися вірити, що автори "Перевал Дятлова" зуміють розкрити непросту історію так, щоб в неї хотілося повірити. Незважаючи на доволі високий рейтинг, прогнози скептиків виявилися частково вірними - як пише місцевий портал URA, досвідчені туристи з фонду пам'яті групи Дятлова, а також люди, які особисто знали студентів з УПІ (Уральського політехнічного інституту), розкритикували проект через велику кількості ляпів. Смішних і не дуже.

Фото: фрагмент серіалу "Перевал Дятлова"

Дивний туризм

У першій же серії прибуття співробітника КДБ на перевал Дятлова викликало посмішки, пише джерело. Особливо смішно виглядали пальто та капелюх детектива, який розслідує загибель тургрупи.

"Вітер в цих місцях продуває так, що навіть в серпні я одягав спортивну в'язану шапку", - згадав уфолог Олексій Корольов, який також брав участь у розслідуванні загибелі туристів. За словами експерта, взимку вітер на перевалі просто збиває з ніг. У реальному житті агент КДБ тут же потрапив би до лікарні з пневмонією та менінгітом.

Бувалі туристи вказали на дивну відсутність глибокого снігу. До того ж гірський рельєф Алтаю, де проходили зйомки, зовсім не схожий на Північний Урал, де загинули туристи.

"Йдуть з рюкзачками по 3-4 кг. Але ж тоді не було сублімованих продуктів, і треба було нести близько 1 кг їжі на людину в день, - розповів друг Ігоря Дятлова, майстер спорту СРСР з туризму Петро Бартоломей. - Якщо ви йдете на 20 днів, вважай, вже 20 кг. Плюс спорядження: намет (8 кг), який, замерзаючи, перетворюється на 16 кг. Піч, пила, сокира. У кожного - особисті речі. Коли ми тоді ходили в походи, рюкзаки були по 40 кг".

Фото: фрагмент серіалу "Перевал Дятлова"

На думку досвідчених туристів, авторам серіалу варто було найняти консультантів з реальним досвідом, адже підсумковий варіант "Перевала Дятлова" зовсім не проливає світло на непростий похід тургрупи - швидше дискредитує спортивний туризм.

Спірні історії героїв

Не менш за ляпи з нюансами туризму, Петра Бартоломея розчарував образ його приятеля, ватажка тургрупи Ігоря Дятлова. "Подивіться, яким представлений Ігор Дятлов - людиною, яка перевіряє кишеню в іншого. Ігор був дуже чесною, порядною людиною, - обурився Бартоломей. - Це немислимо, щоб він поліз до когось у кишеню".

Прокоментував Бартоломей і сюжетну лінію Юрія Юдіна, 10-го дятлівця, який вижив завдяки тому, що в перші дні походу був змушений покинути друзів через напад ревматизму. У серіалі Юдін вирішує повернутися на базу через страшні видіння, сни та передчуття смерті. "Юра був надійним товаришем, - вказав Бартоломей. - А тут показаний, як боягуз і зрадник.

Знайшлися у туристів і претензії до любовного трикутника Дятлов - Колмогорова - Дорошенко. "У Ігоря та Зіни не було стосунків, - зауважив альпініст Євген Буянов. - Між нею та Дорошенком були, але складні: вона була на рік старша, і мати Юри була проти. Вони розлучилися, але в поході, схоже, помирилися".

На думку глядачів з фонду пам'яті тургрупи, авторам серіалу також варто було вказати, що деякі події в "Перевалі Дятлова" є художнім вимислом, який ніяк не стосується реальних подій. "Як вони посміли випустити фільм з реальними іменами та прізвищами? - здивувався Бартоломей. - Треба було тоді робити фільм "за мотивами подій".

Серед іншого експерти вказали на такі моменти:

  • Епізод, в якому молодий Борис Єльцин проситься в похід з дятловцями - фейк. Перший президент Росії дійсно навчався в УПІ, але значно раніше туристів.
  • Дятловці постійно йдуть пішки, при цьому лижі несуть в руках. Таку картину досвідчені туристи назвали неможливою на Північному Уралі через велику кількість снігу.
  • Ні у кого з туристів групи Дятлова не було при собі зброї. У тому числі і у Семена Золотарьова.
  • Сім'я остяків, яка проживає в юрті неподалік від гори Холатчахль, - також вигадка авторів. Остяки - це ханти, не народ мансі. А ханти в тому районі ніколи не жили.
  • Безглузді боги та духи Уралу, а також невірно відображені культура й традиції мансі.

Читайте також на theLime, як в нових серіях "Мандалорця" знайшли ляп крутіший за бумажняний стаканчик у "Грі престолів". Невідомий хлопець у джинсах тепер новий мем.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати